UPDATE juni 2021: Het kabinet heeft aangekondigd dat de BIK regeling komt te vervallen. Lees hier meer.

BIK is een afkorting voor Baangerelateerde Investeringskorting. Het is een korting die bekend gemaakt is op Prinsjesdag 2020 door staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën. De BIK is een tijdelijke coronamaatregel met een budget van 4 miljard euro gedurende een periode van 2 jaar. Na 31 december 2022 houdt de regeling op te bestaan. 

Waarom de BIK?

De BIK heeft als doel dat nieuwe investeringen in bedrijfsmiddelen:
 • niet worden uitgesteld;
 • naar voren worden gehaald;
 • meer worden gedaan.
Voorbeelden van investeringen zijn nieuwe machines, vrachtauto’s, computers, bestelauto’s, zonnepanelen, ect. Ook groene investeringen vallen onder de BIK.
Het uitgangspunt van de BIK is dat extra investeringen meer banen zullen opleveren. Voorbeeld: als een werkgever een bestelbus koopt, zal dit banen opleveren. De bus moet worden gemaakt en er moet een chauffeur komen. Daarnaast helpt het bedrijven om zich te blijven vernieuwen en uitbreiden en zich daarmee kunnen aanpassen aan de veranderende omstandigheden.

[av_hr class=’invisible’ icon_select=’yes’ icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ position=’center’ shadow=’no-shadow’ height=’40’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ custom_border_color=” custom_icon_color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-2v2inp’ admin_preview_bg=”]

Voowaarden BIK

 • Het moet gaan om nieuwe investeringen in bedrijfsmiddelen.
 • De investeringsverplichting moet zijn aangegaan op of na 1 oktober 2020.
 • De investering moet na 1 januari 2021 en voor 31 december 2022 volledig zijn betaald.
 • Na de volledige betaling moet het bedrijfsmiddel binnen 6 maanden in gebruik worden genomen.
 • Voor elke aanvraag is de ondergrens van de totale investering € 20.000,- . Het minimale bedrag per bedrijfsmiddel is € 1500,- .
 • Aanvragen kunnen vanaf 1 september 2021 worden ingediend.
 • Een bedrijf mag maximaal 4 aanvragen per jaar doen.
 • Het bedrijf moet beschikken over een administratie waaruit blijkt wanneer de investeringsverplichting is aangegaan, wanneer de betalingen plaatsvonden en waarin duidelijk wordt dat het gaat om een niet eerder gebruikt bedrijfsmiddel.

Let op: investeringen die op of na 1 oktober 2020 zijn gedaan én volledig in 2020 worden betaald, komen niet aanmerking komen voor de BIK. Als de laatste betaling plaatsvond in 2021 of 2022, dan komt de investering wel in aanmerking voor de BIK.

[av_hr class=’invisible’ icon_select=’yes’ icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ position=’center’ shadow=’no-shadow’ height=’20’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ custom_border_color=” custom_icon_color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-2v2inp’ admin_preview_bg=”]

Aanvragen BIK

 • Een aanvraag kan worden ingediend bij het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die binnen 12 weken een BIK-verklaring afgeeft. De investeringskorting kan vervolgens bij de aangifte loonheffing worden verrekend.
 • De belastingkorting bedraagt: 3% van het investeringsbedrag bij een investering tot € 5.000.000 en 2,44% van het investeringsbedrag bij een investering boven € 5.000.000. In mei 2021 wordt bekeken of de percentages worden aangepast.
 • Let op: De BIK kan in combinatie gaan met de bestaande KIA (= Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek).
Baangerelateerde Investeringskorting

Afbeelding Rijksoverheid.