Ontslag is nooit leuk, maar soms toch nodig. Daarnaast zijn er vrijwel altijd kosten aan verbonden. Kosten die je liever tot het minimum wil beperken. Humanwave wil je graag helpen om een ontslag zo goed mogelijk te laten verlopen. We hebben daarom 6 tips om te besparen op ontslagkosten voor je verzameld.

1. Zorg voor een goed dossier

Als werkgever ben je verplicht om een personeelsdossier bij te houden voor elke werknemer. Op het moment dat je te maken krijgt met ontslag is het zeer waardevol als je gedurende de jaren alles zwart op wit hebt bijgehouden. Een eventuele gang naar de kantonrechter of het UWV maakt bijvoorbeeld alleen kans als je een goed genoeg personeelsdossier hebt. Zorg dus dat je dossier compleet is. Lees ook: Hoe behoud je het overzicht in de personeelsdossier?

2. Schakel een deskundige in

Op het moment dat je er niet uitkomt met de werknemer of als de werknemer de rechtsbijstand of vakbond inschakelt, raden we je aan om een arbeidsjurist in te schakelen. Deze heeft meer ervaring met onderhandelen. Ga alleen de onderhandeling zelf aan als je hier de kennis en ervaring voor hebt. Ben je op zoek naar een goede adviseur? Onze juristen staan graag voor je klaar.

3. Rek niet onnodig lang

Probeer het ontslagtraject zo kort mogelijk te houden. Hoe langer de onderhandelingen duren, hoe hoger de kosten waarschijnlijk worden. Je neemt later afscheid van elkaar en moet toch loon doorbetalen. Het is meestal goedkoper om met de werknemer samen tot afspraken te komen. De uitkomst van een gang langs het UWV en de kantonrechter zijn onzeker en je moet rekening houden met juridische kosten.

4. Check de CAO

Sommige CAO’s bevatten aanvullende regels voor zaken die het ontslag van werknemers betreffen. Check vooraf of dit ook geldt voor de CAO van jouw bedrijfstak.

5. Communicatie

Ontslag is nooit leuk, maar blijf met elkaar communiceren! In een ontslagtraject moet je ervan uitgaan dat je er gezamenlijk uit gaat komen. Het gaat erom dat je voor beide partijen tot een aanvaardbare vergoeding komt. Door te blijven communiceren kom je samen tot een correcte beëindiging en afronding van de samenwerking.

6. Online Ontslagtool

Humanwave wil je graag ondersteunen bij een ontslagtraject. Daarom hebben wij alle informatie rondom ontslag van een medewerker op één plek bij elkaar gebracht in de ‘Online Ontslagtool’. Zo kun je lezen wat er allemaal bij ontslag komt kijken en helpen wij je met de berekening van de ontslagvergoeding.

[av_button label=’Naar de Online Ontslagtool’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ link=’page,6251′ link_target=’_blank’ size=’large’ position=’center’ label_display=” title_attr=” color_options=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ btn_color_bg=’theme-color’ btn_custom_bg=’#444444′ btn_color_bg_hover=’theme-color-highlight’ btn_custom_bg_hover=’#444444′ btn_color_font=’theme-color’ btn_custom_font=’#ffffff’ id=” custom_class=” av_uid=’av-2bdiys’ admin_preview_bg=”]