, ,

Binden, boeien en behouden van betrokken medewerkers

Hoe blijf je jouw medewerkers boeien binnen jouw organisatie? | Deel 2
17 maart 2022

In het eerste blog werd duidelijk dat, juist in een krappe arbeidsmarkt, je focus moet liggen op het binden en behouden van medewerkers. Als je van het behoud van je medewerkers een prioriteit maakt, heb je ook veel minder vacatures in te vullen. Bovendien, alles wat je doet om medewerkers aan je te binden, zal het eveneens makkelijker maken om de juiste mensen aan te trekken.

De eerste drie tips om medewerkers aan je te binden, gingen over het hebben van heldere en inspirerende kernwaarden, het belang van een compliment en het geven van vertrouwen. In deze tweede blog geven we nog drie tips die je direct kan toepassen in de praktijk. Succes!

Tip 4: ‘One size does not fit all’ heb oog voor de mens en bied maatwerk

Het is niet voor niks dat de termen medewerkers en mensen afwisselend worden gebruikt in deze blogs. Medewerkers zijn in eerste plaats mens. Alles wat er speelt in het leven van de medewerker heeft impact op zijn of haar werk en andersom. Heb hier oog voor. Juist omdat we allemaal anders zijn, past een standaard HR-beleid niet. ‘One size does not fit all’. Dit kan spannend zijn, maar bied mensen de mogelijkheid om maatwerkafspraken te maken. De nieuwste benaming hiervoor is I-deals. Het is echter niks anders dan een maatwerkafspraak die iets positiefs oplevert voor de medewerker en de werkgever en acceptabel moet zijn voor collega’s.

Tip 5: Ontwikkeling stimuleren

Stimuleer groei en ontwikkeling en plan maandelijks een gesprek in met je medewerkers. Bespreek hoe het met iemand gaat, zowel op het werk als privé. Vraag of het werk uitdagend en afwisselend genoeg is. Kijk samen naar mogelijkheden om talenten optimaal te benutten. In het MKB zijn verticale doorgroeimogelijkheden vaak beperkt. Maar er zijn vast andere ontwikkelingsmogelijkheden te bedenken. Bijvoorbeeld het verbreden, verdiepen en delen van vakkennis. Of denk voorbij de beperking van een functiebeschrijving. Als iemand een talent bezit die voor het eigen werk minder relevant is, kijk dan hoe je deze elders in de organisatie kan inzetten.

Tip 6: Creëer een veilige werkomgeving

Creëer een werkomgeving waarin medewerkers zich veilig voelen. Dat doe je door:

  • Medewerkers de ruimte geven te leren, ook van fouten. Maken ze fouten, laat ze dan zelf onderzoeken waar het fout ging en ontdekken welke les zij eruit halen. Leren in de praktijk kan alleen als je je veilig voelt en weet dat fouten maken mag.
  • Vraag als leidinggevende om feedback van je medewerkers, durf je kwetsbaar op te stellen. Vertel dat je feedback waardeert. Feedback aan andere collega’s, aan jou als leidinggevende of over processen binnen de organisatie. Uiteraard wel op een respectvolle manier en gebaseerd op goede argumenten. Op deze manier worden onopgeloste problemen en frustraties makkelijker uitgesproken. Zo help je elkaar en de organisatie om te groeien.
  • Spreek je vertrouwen uit in je medewerkers, in hun kunnen. Vertel dat je ze waardeert, blij bent dat ze bij jouw organisatie werken. Hierdoor stijgt hun vertrouwen en spreken zij zich makkelijker uit naar jou als leidinggevende en naar het team.

‘Een mens is niet altijd een medewerker, maar een medewerker is altijd een mens’.

Bovenstaande drie tips laten zien hoe belangrijk communicatie is. In contact zijn met je medewerkers, oprechte aandacht tonen en een veilige werksfeer creëren. Het gaat ook over je HR-beleid en hoe je deze zo vorm kan geven dat je daadwerkelijk maatwerk kan aanbieden. Want als we één ding gemeen hebben, dan is het dat we allemaal anders zijn. De laatste drie tips over het behouden van je medewerkers wil je niet missen.  Lees daarom snel de laatste blog!