De vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) was voor 2021 in eerste instantie vastgesteld op 1,7% voor de eerste schrijf en 1,18% voor de tweede schijf. Vanwege de coronacrisis is er besloten om dit te verhogen naar 3%, net als in 2020. Dit betekent meer vrije ruimte in 2021. Dat is mooi meegenomen.

De werkkostenregeling

De werkkostenregeling geeft de mogelijkheid om een aantal zaken belastingvrij aan de werknemer te kunnen verstrekken of onbelast te vergoeden. Denk aan kerstpakketten, cadeaubonnen, bedrijfsfitness of personeelsfeesten buiten de deur.

Percentage vrije ruimte in 2021

De hoogte van de vrije ruimte wordt bepaald door het totale loon voor de loonbelasting in één jaar en wordt in 2021 als volgt berekend: Over de eerste € 400.000 van het totale loon geldt een vrije ruimte van 3%. Boven de € 400.000 geldt het percentage van 1,18%. 

Onze tip: maak de vrije ruimte ieder jaar helemaal op.

Invloed coronacrisis op de vrije ruimte

In 2020 werd de vrije ruimte vastgesteld op 1,7% over de loonsom van €400.000 en 1,2% erboven, maar in april 2020 werd de vrije ruimte vanwege de coronacrisis eenmalig verhoogd tot 3% over de eerste tot € 400.000. Zo konden werkgevers hun werknemers door middel van een bloemetje of cadeaubon extra ondersteunen.

In 2021 werd de vrije ruimte in eerste instantie weer naar beneden bijgesteld, naar 1,7%. Op 21 januari 2021 werd echter aangekondigd dat dit percentage vanwege de coronacrisis werd verhoogd naar 3%, net als in 2020. Zorg dat je het juiste percentage hanteert. 

White paper

Als je de juiste aanpak kent, dan hoeft de WKR geen hoofdpijndossier te worden. Daarom hebben we een white paper gemaakt waar elke HR-verantwoordelijk mee uit de voeten kan. Laat hieronder je gegevens achter om de white paper te downloaden.

  • We gebruiken je gegevens om contact met je op te nemen over onze producten en diensten. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze berichten.

Veranderingen 2021 voor het mkb

Jaarlijks worden er door de overheid veranderingen in de wet- en regelgeving op het gebied van HR & salaris gemaakt, waar we allemaal mee te maken krijgen. Als mkb-ondernemer en/of als verantwoordelijke voor HR en/of de salarisadministratie is het elk jaar weer van belang om hier goed van op de hoogte te zijn. Daarom hebben we dit jaar een serie van drie artikelen gemaakt met de belangrijkste veranderingen voor het mkb. Doe er nu bij de start van 2021 je voordeel mee!

Lees ook:

Illustratie by Freepik