In deze blog geven we je drie verschillende ‘smaken’ hoe je als werkgever pensioen voor je werknemers kan regelen. 

Eerste manier: een financiële bijdrage

De makkelijkste manier is waarschijnlijk door een extra financiële bijdrage of vergoeding te geven op de loonstrook van werknemers. Zij kunnen dan met die bijdrage zelf iets regelen of afsluiten voor hun pensioen. De een kiest er misschien voor om meer af te lossen op zijn of haar hypotheek. De ander sluit bijvoorbeeld een lijfrente af.

Het pluspunt van deze manier is dat je als werkgever eigenlijk niets hoeft te doen. Je hebt er geen omkijken naar en de werknemers zijn flexibel en hebben veel vrijheid. Het grote minpunt is dat de werknemers het niet ervaren als een pensioenbijdrage en zelf op zoek moeten naar een oplossing. De praktijk leert dat de bijdrage maar zelden daadwerkelijk gebruikt wordt voor pensioen. En daar was het wel voor bedoeld.

Tweede manier: tweede pijler pensioen

Werkgevers die niet verplicht zijn aangesloten bij een pensioenfonds, hebben de keuze om een een collectieve, tweede pijler pensioenregeling aan te bieden. Dat kan bij een pensioenverzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI). Deze pijler valt onder de Nederlandse Pensioenwet.

Eén van de pluspunten van de tweede pijler is dat je met fiscaal voordeel pensioen kan opbouwen. Daarnaast is de uitkering levenslang. Mocht een werknemer heel oud worden, dan krijgt hij of zij al die jaren pensioen. Tevens wordt de premiegrondslag berekend over het huidige salaris. Dus ook starters kunnen gelijk pensioen opbouwen. En tot slot kan er ook een regeling voor de nabestaanden afgesloten worden.

Maar er zijn ook wat minpunten. Een tweede pijler pensioenregeling valt onder de pensioenwet. Daardoor geldt een groot aantal regels op gebied van contracten, deelname, uitvoerder, premies, informatieplicht enzovoort. Deelname is in principe voor iedere werknemer verplicht en er is maar beperkte flexibiliteit. Voor bedrijven die nog niets geregeld hebben is het starten van zo’n regeling meestal een flinke en kostbare stap.

Derde manier: derde pijler pensioen

Een groeiende groep werkgevers kiest voor een oplossing via de derde pijler. Deze pijler is flexibeler dan de tweede pijler, en geeft meer houvast dan alleen een financiële bijdrage op de loonstrook.

Ook in de derde pijler is sprake van fiscaal voordeel, net als de tweede pijler. Andere pluspunten liggen met name op gebied van flexibiliteit. De bijdrage van de werkgever is flexibel, per medewerker kun je individuele afspraken maken over de betaling van kosten, de inleg, enzovoort. De pensioenwet is niet van toepassing op deze pijler en de uiteindelijke verantwoordelijke is de medewerker zelf. Als een werknemer van baan verandert of zzp’er wordt, verhuist de rekening met hem of haar mee.  Een minpunt is dat de hoogte van de inleg bepaald wordt aan de hand van het inkomen van vorig jaar. Het kan daardoor zijn dat een werknemer het eerste jaar niet of nauwelijks ruimte heeft om in te leggen voor zijn of haar pensioen. Daarnaast wordt er altijd ingelegd vanuit het netto-inkomen. Werknemers krijgen het fiscale voordeel achteraf terug van de Belastingdienst, tijdens de belastingaangifte. In plaats van dat het gelijk om de loonstrook verrekend wordt.

Benieuwd naar alle plus- en minpunten van zowel tweede pijler als derde pijler? Lees deze vergelijking.

Wat past bij jouw bedrijf?

Of je nu kiest voor een financiële bijdrage, tweede pijler pensioen of derde pijler pensioen, het is waardevol dat je ermee bezig bent. Ga ook het gesprek aan met je werknemers, om te polsen waar hun behoeftes liggen. Pensioen voelt misschien als een ver-van-hun-bed-show, maar hoe eerder zij beginnen, hoe meer zij er straks de vruchten van plukken.

Spreekt de derde pijler jou aan? Neem dan eens een kijkje bij onze partner BrightPensioen. Zij regelen, voor inmiddels meer dan zeshonderd werkgevers, derde pijler pensioen. Waaronder voor ons. BrightPensioen onderscheidt zich van andere partijen door pensioen transparant en flexibel te maken. Zij verdienen daarnaast als enige aanbieder niet aan de pensioenopbouw van de deelnemers, maar aan een vast lidmaatschap. Zo houden Brightdeelnemers aan het einde van de rit meer pensioen over. Je bent van harte welkom bij hun volgende werkgever webinar of download het BrightPensioen werkgever white paper.

Dit artikel is geschreven door BrightPensioen, partner van Humanwave. 

Lees ook: