Vakantiedagen 2024 uitbetalen

Wil je weten hoe je vakantiedagen uitbetaalt en er zeker van zijn dat je als werkgever voldoet aan de wettelijke verplichtingen? Hier lees je alles over het berekenen en uitbetalen van vakantiedagen.

Heb je nog vragen of wil je persoonlijke begeleiding, neem dan vooral contact op met onze HR-adviseurs. We helpen je graag!

Humanwave 5 HR-Adviseur 5 Berekenen 5 Vakantiedagen 2024 uitbetalen

Vakantiedagen uitbetalen

In Nederland moeten werkgevers vakantiedagen uitbetalen bij het beëindigen van het dienstverband voor alle niet-opgenomen dagen, gebaseerd op het tot dan toe opgebouwde recht. Tijdens het dienstverband kunnen vakantiedagen in principe niet uitbetaald worden, behalve de bovenwettelijke vakantiedagen als hierover afspraken zijn gemaakt in de arbeidsovereenkomst of CAO.
Speciale afspraken kunnen ook de uitbetaling van vakantiedagen onder bepaalde voorwaarden toestaan, maar dit moet duidelijk overeengekomen zijn. Denk hierbij aan maandelijkse uitbetaling van de vakantiedagen bij nuluurders/oproepkrachten. Werkgevers dienen zich te houden aan wettelijke bepalingen en eventuele CAO afspraken om aan alle verplichtingen te voldoen.

veelgestelde vragen

het uitbetalen van vakantiedagen

Ben je verplicht om vakantiedagen uit te betalen?

Je mag de wettelijke vakantiedagen niet in geld uitkeren zolang de arbeidsovereenkomst van kracht is. Iedere werknemer in Nederland heeft namelijk recht op een minimumaantal vakantiedagen. In de volgende 2 situaties mag het verlof wel uitbetaald worden:

1. Bovenwettelijke vakantiedagen
De bovenwettelijke vakantiedagen mag je uitbetalen in goed overleg met je werknemer. Dit moet wel zijn vastgelegd of in de CAO staan. Je mag een werknemer nooit dwingen zijn bovenwettelijke vakantiedagen uit te keren in geld. De werknemer mag ook niet eisen dat de bovenwettelijke vakantiedagen uitbetaald worden. Een verzoek kun je dus weigeren.

2 Wettelijke Vakantiedagen
Bij wettelijke vakantiedagen kan het recht op uitbetaling variëren. In sommige gevallen moet een werkgever wettelijke vakantiedagen uitbetalen bij het einde van het dienstverband. Het kan echter zijn dat werknemers verplicht zijn deze dagen op te nemen voordat ze kunnen worden uitbetaald.

Tijdens het dienstverband is uitbetaling van wettelijke vakantiedagen dus niet mogelijk. Deze dagen kunnen nooit hoog oplopen omdat deze binnen 6 maanden opgenomen moeten worden. Vanaf 1 juli 2024 vervallen de wettelijke vakantiedagen die in 2023 zijn opgebouwd. Let op dat bij het uitbetalen van de verlofdagen ook de vakantietoeslag (vakantiegeld) wordt uitbetaald

Hoe bereken je de uit te betalen vakantiedagen?

Wanneer je ervoor kiest om de vakantiedagen direct uit te betalen aan de hand van de eerder genoemde situaties, zal je de toeslag per gewerkt uur moeten bepalen. Het wettelijk minimum is 7,69% per gewerkt uur. Dit is berekend op 4 x de werkweek per jaar. Dit percentage kan hoger zijn afhankelijk van de arbeidsvoorwaarden of de afspraken vanuit de CAO. Het percentage wordt namelijk berekend op het verlofrecht dat geldt binnen de organisatie. Over dit percentage moet met de uitbetaling ook 8% vakantiegeld berekend worden.

Voorbeeld
Het verlofrecht binnen de organisatie is 25 dagen (200 uur) bij een voltijdse werkweek van 40 uur.

% verlofrecht per uur = ( ( 1 / # werkdagen per jaar ) * voltijd verlofrecht in dagen ) * 8 % vakantiegeld * 100 %

Wanneer we deze invullen krijg je: ( ( 1 / ( 52 * 5 ) ) * 25 ) * 1,08 * 100 % = 10,3846 %

t

Waar kun je informatie vinden over het uitbetalen van vakantiedagen?

De specifieke voorwaarden voor vakantiedagen en uitbetaling worden vaak vastgelegd in de arbeidsovereenkomst, personeelshandboek of cao. Het is essentieel om deze documenten te raadplegen om te begrijpen wat er is overeengekomen tussen de werkgever en werknemer.
Zijn de voorwaarden niet vastgelegd dan onderzoek je wat de wetgeving hierover aangeeft. Vind je dit lastig neem dan gerust contact op met onze HR-adviseurs.

Wat doe je met vakantiedagen bij onstlag over vertrek?

Bij ontslag of vertrek van een werknemer moeten alle vakantiedagen en opgebouwde vakantietoeslag uitbetaald worden. Meestal gebeurt dit bij de eindafrekening, uiterlijk binnen een maand na de laatste werkdag. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de werknemer de vakantiedagen opneemt bij vrijwillig ontslag door de werknemer.

HR-en salarisexperts

Salaris administratie uitbesteden

Bij Humanwave zijn wij volledig op de hoogte van alle wetgeving rondom de vakantiedagen. Wanneer je de salarisadministratie hebt uitbesteed aan Humanwave helpen wij je met het uitbetalen van de vakantiedagen en kun je ook voor advies bij ons terecht. Wil je meer informatie dan Link naar salarisadministratie uitbesteden

onze kennis voor jou

Gerelateerde HR-adviseur pagina’s

Vakantiegeld

Als werkgever ben je verplicht om vakantiegeld correct te verwerken in de salarisadministratie, wat betekent dat het vakantiegeld jaarlijks (meestal in mei of juni) uitbetaald moet worden. 

Wij vertellen je meer over vakantiegeld

Verzuim

De kosten voor verzuim lopen al snel hoog op als het verzuim-beleid niet geregeld is. Onze verzuimexpert geeft advies over de aanpak van verzuim.

Krijg hier meer grip op verzuim

Vakantiedagen

Het goed plannen en beheren van de vakantiedagen is een belangrijk aspect binnen de HR-administratie. Om financiële verrassingen te voorkomen, adviseren we je graag. 

Lees verder over vakantiedagen

meest gekozen producten

Bekijk hier de meest populaire diensten

Salaris

administratie software

Regel zelf je salarisadministratie én HR op 1 plek en kijk hoe flexibel je bent.

Salaris

administratie
uitbesteden

Besteed jouw salarisadministratie uit aan Humanwave. Wij hebben de expertise en ervaring.

Lees meer over zorgeloos verlonen 

HR-

software

HR-processen zoals verlof en administratie zijn dankzij de software eenvoudig ingevoerd.

Lees hier meer over de hr-software

neem vrijblijvend contact met ons op

Contact

085 401 51 50

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

info@humanwave.nl

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
w

Chat via groene knop

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.