Wat je moet weten
over salaris

Zorg voor een tijdige en correcte uitbetaling van de salarissen en voorkom juridische procedures en hoge kosten.

Het salaris vormt voor een medewerker een belangrijke drijfveer om voor een werkgever aan de slag te gaan. Het uitkeren van het salaris is een nauwgezette bezigheid en vergt veel juridische kennis. Humanwave wil je hier graag bij ondersteunen. Daarom hebben wij  informatie rondom salaris voor jou op een rij gezet.

  • Zo kun je lezen welke vormen van salarissen er zijn en het belang van een correct salarisadministratie. Lees daarvoor de veel gestelde vragen over salaris.
  • Wij kunnen je advies geven om er zo zeker van te zijn dat de salarissen correct en tijdig worden betaald. Onze salarisexperts geven je indien nodig een persoonlijk advies. Neem contact op.
  • Wil je zeker zijn van een juiste en correcte salarisadministratie? Dan kan Humanwave je ontzorgen via onze dienst salarisadministratie uitbesteden. Lees meer over salarisadministratie uitbesteden.

Humanwave 5 HR-Adviseur 5 Salaris

Salaris aspecten 

Het minimumloon

Lees verder

Vakantiegeld

Lees verder

Het bijzonder tarief

Lees verder

veelgestelde vragen

Over salaris

WAT IS SALARIS?

Laten we eerste eens kijken wat salaris nu precies is. Salaris is een beloning (periodiek) voor werkzaamheden die worden uitgevoerd. Het wordt ook wel ‘loon’ genoemd en het komt altijd in de vorm van geld. De hoogte ervan is afhankelijk van een aantal factoren, denk aan, de functie die iemand heeft, de ervaring van een medewerker, de verantwoordeijkheid of het opleidingsniveau.

ZIJN ER NOG MEER BELONINGEN NAAST SALARIS?

Naast het salaris maak je ook andere afspraken over verlof, vakantiegeld en eventueel CAO gerelateerde arbeidsvoorwaarden etc. Met vragen over deze onderwerpen kan je ook bij Humanwave terecht.

HOE IS SALARIS OPGEBOUWD?

Een salaris is opgebouwd uit twee afspraken: een (maandelijkse) geldelijke vergoeding en de uren die een medewerker per week hiervoor gaat maken. Hierbij zijn er verschillende opties.

Vaste urencontract Je spreekt met je medewerker een vast bedrag per maand af en een vast aantal uren per week
Oproepkracht Je spreekt met je medewerker een bedrag per gewerkt uur af, elk uur dat een medewerker werkt, krijgt hij uitbetaald.
Min-max contract  Je spreekt met je medewerker een minimaal aantal uren per week af dat hij komt werken en de extra gewerkte uren worden uitbetaald.
Jaarurencontract Je spreek met de medewerker een minimaal aantal uren in een bepaalde periode af. Op basis hiervan krijgt de medewerker een vast aantal uren per week uitbetaald.

WANNEER WORDT SALARIS UITBETAALD

Bij het in dienst treden ontvang en teken je een arbeidsovereenkomst. Hierin staat de periode waarover de werkgever het salaris berekent. Na deze periode betaalt de werkgever het salaris. Bij een weekloon is dat na een week en bij maandloon na een maand.

MAG EEN WERKGEVER HET SALARIS TE LAAT BETALEN

Een werknemer kan als het salaris niet op tijd betaald wordt naar de rechter stappen en aanspraak maken op een verhoging. Deze bedraagt

• 5% per dag voor de vierde tot en met de achtste werkdag na de dag waarop het loon moest worden betaald;
• daarna 1% voor elke volgende werkdag, met een maximum van 50% van uw loon.
Als de vertraging niet de schuld van de werkgever was dan hoeft deze de verhoging niet te betalen.

MAG EEN WERKGEVER HET LOON NIET BETALEN?

Een medewerker kan de werkgever schriftelijk in gebreke stellen als een werkgever het salaris niet betaalt. Deze kan als de werkgever niet reageert een loonverordening in laten stellen.
Er zijn uitzonderingen wanneer een werkgever het salaris bijv. deels mag inhouden. Deze uitzonderingen zijn wettelijk vastgelegd. Heb je hier vragen over, dan staan wij voor je klaar.

heb je nog meer vragen? wij helpen 

Humanwave, jouw juridisch ondersteuner

HR gaat altijd over wetgeving. Wetgeving is aan verandering onderhevig. Humanwave verwerkt kennis van de Nederlandse wet in de software en is altijd up to date. Naast HR-advies kunnen we je ook op juridisch vlak ondersteunen. Dus ook voor ingewikkelde vragen kan je bij ons terecht. Onze juridische expert helpt je graag. Neem contact met ons op.

neem vrijblijvend contact met ons op

Contact

We staan graag voor je klaar. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken.

085 401 51 50

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

info@humanwave.nl

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

w

Chat via groene knop

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.