Minimumloon 2024

Het minimumloon wordt twee keer per jaar aangepast. Als werkgever wil je op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Zo wil je ervoor zorgen dat de medewerkers per maand het juiste minimumloon uitbetaald krijgen en wat dit betekent voor de loonkosten voor je organisatie.
Met behulp van de salarisexperts van Humanwave worden de minimumloon aanpassingen automatisch doorgevoerd in je salarisadministratie en vindt er altijd een controle plaats zodat je weet dat je de wetgeving juist volgt en de medewerkers het juiste minimumloon uitbetaald krijgen.
Als werkgever ben je verplicht minimaal het minimumloon aan een medewerker uit te betalen. Als je minder dan het minimumloon betaalt, kun je vanuit de Inspectie hier een boete voor krijgen. En wist je dat het bedrag wat je moet overmaken niet contant uitbetaald mag worden? Dit om schijnconstructies van de werkgever tegen te gaan.

Humanwave 5 HR-Adviseur 5 Salaris 5 Minimumloon 2024

Wat is het minimumloon?

Het minimumloon vertegenwoordigt het laagste wettelijk verplichte bedrag dat een werkgever aan een werknemer moet betalen als loon. Dit bedrag kan worden uitgedrukt in een uurloon en maandloon. Het minimumloon wordt altijd weergegeven als een bruto bedrag, waarbij geen rekening is gehouden met belastingen en afdracht sociale premies. Houdt hier bij je berekeningen en communicatie naar de medewerker rekening mee.

veelgestelde vragen

Over het minimumloon

Wanneer wordt het nieuwe minimumloon vastgesteld?

Elk jaar op 1 januari en 1 juli wordt het nieuwe minimumloon vastgesteld door de overheid. Bij de medewerkers die het minimumloon verdienen zal dus ieder half jaar het loon aangepast moeten worden en bij medewerkers jonger of 21 jaar. In Humanwave kun je gemakkelijk de minimumlonen in een keer aanpassen. Besteed je de salarisadministratie aan Humanwave uit dan regelen wij de aanpassing en controles van de minimumlonen voor je.

Hoeveel gaat het minimumloon omhoog per 1 juli 2024?

De overheid maakt de stijging van het minimumloon aan het begin van het tweede kwartaal bekend. Dan heb je als HR- of Salaris verantwoordelijke voldoende tijd om je salarisadministratie tijdig aan te passen. Onze salarisexperts kunnen hierbij ondersteunen. Zoals het er nu naar uitziet stijgt het minimumloon met 1,2% per 1 juli 2024.

Wat is het minimumloon en jeugdloon vanaf 1 januari 2024?

In een handige tabel hebben we het bruto minimumloon per uur en op leeftijd, van kracht per 1 januari 2024, op een rij gezet. Per maand is het minimumloon gebaseerd op een 40-urige werkweek. Bekijk hier de tabel.

Berekenen netto minimumloon per uur 2024

Omdat het minimumloon een bruto bedrag is, willen medewerkers graag weten wat het netto minimumloon is. Onze salarisexperts kunnen je helpen met een proforma loonberekening.

wetgeving

De wet minimumloon

De Wet minimumloon regelt het recht op een beloning voor arbeid in de vorm van het minimumloon en de minimumvakantiebijslag. Het minimumloon geldt voor medewerkers vanaf 21 jaar. Het minimumloon is opgedeeld in leeftijdscategorieën. Naast het algemeen minimumloon zijn er ook jeugdlonen voor werknemers van 18 tot en met 20 jaar, 15 tot en met 17 jaar en 15-jarigen. Het minimumloon was voor 1 januari 2024 een maandloon ongeacht het aantal uren dat je werkzaam was. Dit is aangepast naar minimumuurloon waardoor alle werkende in Nederland verzekerd zijn van een minimuminkomen per uur ongeacht of je 36, 38 of 40-urige werkweken hebt.
De tabel geeft een overzicht van het bruto minimumloon per uur en op leeftijd, van kracht per 1 juli 2024, weer. Het bedrag per maand is gebaseerd op een 40-urige werkweek.

Leeftijd
21 jaar of ouder
20 jaar
20 jaar BBL
19 jaar
19 jaar BBL
18 jaar
18 jaar BBL
17 jaar
16 jaar
15 jaar
Per uur
13,68
10,94
8,41
8,21
7,18
6,84
6,22
5,40
4,72
4,10
Leeftijd en bedrag per uur en per maand In Euro's
21 jaar en ouder
13,27
2317,83
20 jaar
10,62
1854,96
19 jaar
7,96
1343,19
18 jaar
6,64
1159,79
17 jaar
5,24
915,25
16 jaar
4,58
799,97
15 jaar
3,98
695,17
13-14 jaar
geen minimumloon
-

vervolg veelgestelde vragen

Over het minimumloon 

d

Wat telt mee voor het minimumloon?

Het minimumloon bestaat in ieder geval uit het basisloon en is niet CAO afhankelijk. Maar ook andere inkomsten kunnen meetellen. De inkomsten die worden meegerekend bij het bepalen van het minimumloon zijn:

  • (Basis)loon
  • Vergoedingen voor meerwerk of overwerk.
  • Toeslagen
  • Beloningen
  • Fooien

Op de loonstroken van Humanwave wordt het minimumloon dat voor de werknemer geldt standaard aangeven. Zo kan de werknemer altijd zien of er correct is uitbetaald.

Q

Wat telt niet mee voor het minimumloon?

De inkomsten die niet meetellen voor het minimumloon zijn:

  • Vakantiegeld (minimaal 8% van je salaris)
  • Winstuitkeringen, speciale uitkeringen en uitkeringen die je pas later ontvangt.
  • Vergoedingen voor kosten die je door je werk moest maken (declaraties)
  • Eindejaarsuitkeringen.

Humanwave jouw HR-adviseur

We delen onze HR-kennis

Naast het automatiseren van je HR-processen is het belangrijk om te begrijpen hoe je bepaalde berekeningen maakt en omgaat met de regels bij het opstellen van bijv. een arbeidsovereenkomst. Maar ook: Hoe ga je bijvoorbeeld om met vakantiegeld? En is er een verzuimbeleid? Over alle belangrijke personeelszaken heeft Humanwave kennis en deze delen we graag met je zodat je ook daadwerkelijk een gedegen personeelsadministratie kan uitvoeren. Met kloppende verloningen en loonstroken. Zo zijn jouw HR-zaken goed geregeld.

onze kennis voor jou

Bekijk hier de populairste HR-adviseur pagina’s

Verlof

Binnen HR is verlof één van de onderwerpen waar je bijna dagelijks mee te maken krijgt. Het is belangrijk om verlof goed geregeld te hebben voor jouw medewerkers. Er zijn diverse vormen van verlof. 

Wij vertellen je meer over verlof

Verzuim

De kosten voor verzuim lopen al snel hoog op als het verzuim-beleid niet geregeld is. Onze verzuimexpert geeft advies over de aanpak van verzuim.

Krijg hier meer grip op verzuim

Vakantiedagen

Het goed plannen en beheren van de vakantiedagen is een belangrijk aspect binnen de HR-administratie. Om financiële verrassingen te voorkomen, adviseren we je graag. 

Lees verder over vakantiedagen

meest gekozen producten

Bekijk hier de meest populaire diensten

Salaris

administratie software

Regel zelf je salarisadministratie én HR op 1 plek en kijk hoe flexibel je bent.

Salaris

administratie
uitbesteden

Besteed jouw salarisadministratie uit aan Humanwave. Wij hebben de expertise en ervaring.

Lees meer over zorgeloos verlonen 

HR-

software

HR-processen zoals verlof en administratie zijn dankzij de software eenvoudig ingevoerd.

Lees hier meer over de hr-software

neem vrijblijvend contact met ons op

Contact

Heb je een vraag over het minimumloon, en hoe je dit juist verwerkt?
Heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op.
We staan graag voor je klaar. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken.

085 401 51 50

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

info@humanwave.nl

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
w

Chat via groene knop

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.