Wat je moet weten
over verlof

Werknemers hebben recht op verschillende soorten verlof. De meest voorkomende verlofsoorten zoals, vakantieverlof (vakantiedagen), zwangerschaps- en bevallingsverlof en calamiteitenverlof komen aan de orde. Het is van belang dat je de regels omtrent verlof zorgvuldig toepast in jullie HR-beleid.

 • We hebben daarnaast 9 handige weetjes over verlof voor je op een rij gezet en we informeren je over het voorkomen van verlofstuwmeren en verlofmanagement.
 • In de handige HR-software van Humanwave verwerk je gemakkelijk de verschillende verlofsoorten. 

Verlofsoorten

Vakantieverlof / Vakantiedagen

Lees verder

Zwangerschaps-

verlof

Lees verder

Calamiteitenverlof

Lees verder

Casus zorgverlof

“Ik zou graag snel contact willen hebben i.v.m. een vraag over een medewerker die claimt recht op zorgverlof te hebben voor haar zieke kind, klopt dit? “

Deze vraag kwam bij ons binnen en  wordt in de casus beantwoord door onze jurist. Lees hier verder.

veelgestelde vragen

Over verlof

9 ALGEMENE WEETJES OVER VERLOF

 1. Oproepkracht (nul uurder) heeft wettelijk recht op verlof, ja echt waar!
 2. Wettelijke vakantiedagen mag je niet uitbetalen tenzij iemand uit dienst gaat.
 3. Bovenwettelijke dagen mogen wel uitbetaald worden. Let op wat je CAO hierover zegt of wat er in de arbeidsovereenkomst is afgesproken.
 4. Tijdens zwangerschaps-, bevallingsverlof en betaald ouderschapsverlof lopen de vrije dagen door en zijn voor rekening van de werkgever.
 5. Ziek worden in de vakantie? De vrije dagen raken de werknemers dan niet kwijt.
 6. 5 mei is een officieel erkende feestdag. Verplicht vrij geven hoeft niet. Maar wat hebben jullie bepaald of wat zegt de CAO? De eerstvolgende keer dat veel mensen vrij zijn op 5 mei waarvoor geen afspraken zijn gemaakt is 5 mei 2025.
 7. Bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld maar misschien wel in jullie CAO.  Hebben jullie eigen afspraken gemaakt?
 8. De werknemers hebben geen onvoorwaardelijk recht op dokter/tandarts bezoek tenzij dit wel bij jullie is afgesproken.
 9. Trekt de werkgever de vakantie in bij een werknemer dan zijn de kosten voor de werkgever. Verlofaanvragen dus altijd heel goed beoordelen.

VERLOFMANAGEMENT

Verlofmanagement is van cruciaal belang voor de medewerkers en wel om verschillende redenen:
– Ten eerste zorgt effectief verlofbeheer voor gezondheid en welzijn. Het stelt werknemers in staat om uit te rusten, op te laden en een gezonde werk-privébalans te behouden. Een goed verlofbeheer brengt zo niet alleen de rust binnen de organisatie, maar verhoogt ook de productiviteit.
– Ten tweede kan slecht verlofmanagement leiden tot operationele problemen. Denk aan situaties waarin te veel medewerkers tegelijkertijd met verlof zijn, waardoor de werkzaamheden worden verstoord, projecten vertraging oplopen en er extra werkdruk en werkstress ontstaat.
– Ten derde kan het ook leiden tot problemen zoals ‘verlofstuwmeren’, waarbij medewerkers ongebruikte verlofdagen opstapelen, maar ook tot uitval (lees: verzuim).
– Ten vierde zijn verlof en wettelijke feestdagen een financiële verplichting voor jouw organisatie. Ongebruikte verlofdagen leiden tot aanzienlijke financiële kosten en administratieve lasten. Immers, het verlof dat niet is opgenomen in het huidige jaar moet op de balans terugkomen in het nieuwe jaar. Er is immers sprake van een schuld aan de werknemers. Daarom zeggen wij altijd: verlof is geld!

WAT IS EEN VERLOFSTUWMEER?

Een van de grootste uitdagingen waarmee organisaties te maken hebben bij de jaarovergang is het voorkomen van verlofstuwmeren. Een verlofstuwmeer ontstaat wanneer medewerkers hun vakantiedagen niet opnemen gedurende het jaar en ze allemaal aan het einde van het jaar willen opnemen. Dit kan zich voordoen wanneer werknemers om verschillende redenen, zoals een hoge werkdruk, project deadlines, of door personeelstekorten, er niet in slagen om hun vakantiedagen op te nemen binnen het lopende kalenderjaar. Het kan ook zo zijn dat het probleem van te veel verlof in eerdere jaren al is ontstaan. Het beheren van een verlofstuwmeer kan een hele grote uitdaging zijn voor organisaties, omdat dit veel opgehoopte vakantiedagen kan betekenen die op een bepaald moment moeten worden opgenomen. Denk aan de vervaldata van de vakantiedagen.

FINANCIELE IMPLICATIES VERLOFSTUWMEER

Het heeft ook financiële implicaties, omdat sommige organisaties werknemers toestaan om een deel van hun verlofuren uit te betalen bij vertrek of pensionering. En niet opgenomen verlof dient als een voorziening te worden opgenomen op de balans. Het effectief beheren van verlofstuwmeren vereist vaak een goed ontworpen verlofbeleid en strategieën om ervoor te zorgen dat medewerkers regelmatig tijd voor zichzelf nemen. Verlof is geld onthoudt dit goed! Wij kunnen je helpen met het voorkomen van verlofstuwmeren.

heb je nog meer vragen? wij helpen 

Humanwave, jouw juridisch ondersteuner

HR gaat altijd over wetgeving. Wetgeving is aan verandering onderhevig. Humanwave verwerkt kennis van de Nederlandse wet in de software en is altijd up to date. Naast HR-advies kunnen we je ook op juridisch vlak ondersteunen. Dus ook voor ingewikkelde vragen kan je bij ons terecht. Onze juridische expert helpt je graag. Neem contact met ons op.

neem vrijblijvend contact met ons op

Contact

We staan graag voor je klaar. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken.

085 401 51 50

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

info@humanwave.nl

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

w

Chat via groene knop

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.