Moet je als werkgever zorgverlof geven?

Binnen de afdeling HR en Salaris advies krijgen we geregeld vragen over de verschillende soorten verlof. We bespreken in de casus een vraag die bij ons binnenkwam over zorgverlof. Weet dat je altijd met je vragen bij ons terecht kan.

Humanwave 5 HR-Adviseur 5 Verlof 5 Zorgverlof

Wat is zorgverlof?

Werknemers hebben recht op zorgverlof. Bijvoorbeeld om hun zieke kind, partner of ouder zorg te geven die nodig is. Of te ondersteunen als zij hulpbehoevend zijn. Zorgverlof kan enkele uren tot enkele dagen duren afhankelijk van de situatie.

Humanwave jouw HR-adviseur

De casus

“Dag, ik zou graag snel contact willen hebben i.v.m. een vraag over een medewerker die claimt recht op zorgverlof te hebben voor haar zieke kind, klopt dit? “Onze jurist Erica, is hiermee direct aan de slag gegaan en nadat zij meer informatie omtrent de vraag gekregen had, formuleerde zij een passend antwoord waar de HR-manager mee verder kon. 

Antwoord van onze jurist:

In deze zaak hangt het af van de feiten en omstandigheden. De werknemer (moeder) heeft een ziek kind en heeft zelf besloten dat zij zelf voor het kind wil zorgen, ondanks dat er andere opties zijn, zoals een vader die ook 1 of 2 dagen in de week thuis is. Dit betekent dat er wel sprake kan zijn van calamiteiten- en kortdurend zorgverlof (volgens de wet) of buitengewoon verlof (volgens de cao kinderopvang), maar niet voor de hele tijd/alle dagen. Van belang is ook nog dat er geen sprake is van ziekenhuisopname of een ernstige ziekte.

Het plotseling ziek worden van een kind kan verlof opleveren om te zorgen dat het kind de eerste verzorging krijgt. En om te zorgen dat voor de dagen erna (werkdagen van werknemer) er een andere oplossing is. Je mag op grond van de cao (art. 7.8) zelf bepalen hoeveel dagen dit is. Ik denk zelf dat 1 tot 2 dagen in deze situatie redelijk is. De andere dagen dat de werknemer thuis blijft op haar werkdagen, zijn naar mijn idee niet te zien als calamiteiten verlof ook niet als reden voor kortdurend zorgverlof.

De cao geeft de werknemer de mogelijkheid om wel (buitengewoon) verlof aan te vragen, maar artikel 7.8 lid 2 geeft aan de werkgever de mogelijkheid om te bepalen of dat verlof dan wel of niet betaald is. Ik zou dus uitgaan van niet-betaald verlof of van vakantie. Als de werknemer geen vakantiedagen wil inleveren, dan zou ik dus aangeven dat de dagen dat ze niet werkt, onbetaald zijn (en ze dus geen salaris ontvangt voor die dagen).

Conclusie
Als werkgever is het redelijk om 1 tot 2 dagen calamiteiten- en kortdurend zorgverlof toe te staan voor een werknemer die zorg draagt voor haar zieke kind, met begrip voor de situatie maar ook met handhaving van de cao-richtlijnen. Voor de overige dagen kan overwogen worden onbetaald verlof of het gebruik van vakantiedagen aan te bieden.

Let op:

HR-beleid is steeds meer maatwerk geworden. Dit kost meer tijd en kan bij tijd en wijle ook erg complex zijn. Dit betekent dat bovenstaande casus niet op 1 op 1 overgenomen kan worden wanneer de situatie en feiten niet 100% precies hetzelfde bij jullie zijn. Neem altijd contact op met een HR & Salaris deskundige. Wij zijn graag jouw HR & Salaris adviseur.

onze kennis voor jou

Bekijk hier de populairste HR-adviseur pagina’s

Verlof

Binnen HR is verlof één van de onderwerpen waar je bijna dagelijks mee te maken krijgt. Het is belangrijk om verlof goed geregeld te hebben voor jouw medewerkers. Er zijn diverse vormen van verlof. 

Wij vertellen je meer over verlof

Verzuim

De kosten voor verzuim lopen al snel hoog op als het verzuim-beleid niet geregeld is. Onze verzuimexpert geeft advies over de aanpak van verzuim.

Krijg hier meer grip op verzuim

Vakantiedagen

Het goed plannen en beheren van de vakantiedagen is een belangrijk aspect binnen de HR-administratie. Om financiële verrassingen te voorkomen, adviseren we je graag. 

Lees verder over vakantiedagen

meest gekozen producten

Bekijk hier de meest populaire diensten

Salaris

administratie software

Regel zelf je salarisadministratie én HR op 1 plek en kijk hoe flexibel je bent.

Salaris

administratie
uitbesteden

Besteed jouw salarisadministratie uit aan Humanwave. Wij hebben de expertise en ervaring.

Lees meer over zorgeloos verlonen 

HR-

software

HR-processen zoals verlof en administratie zijn dankzij de software eenvoudig ingevoerd.

Lees hier meer over de hr-software

neem vrijblijvend contact met ons op

Contact

Heb je een vraag over het minimumloon, en hoe je deze juiste verwerkt?
Heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op.
We staan graag voor je klaar. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken.

085 401 51 50

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

info@humanwave.nl

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
w

Chat via groene knop

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.