Zwangerschapsverlof

Wanneer een medewerker zwanger is dan heeft ze recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. We informeren je over de belangrijkste regels die dan gelden. 

Humanwave 5 HR-Adviseur 5 Verlof 5 Zwangerschapsverlof

Wat is zwangerschaps-verlof

Medewerkers die zwanger zijn, hebben recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. En na de bevalling op bevallingsverlof en een bevallingsuitkering.

veelgestelde vragen

Zwangerschapsverlof

u

Waar moet je op letten?

Wanneer jouw medewerker zwanger is dan heeft ze recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Hiervoor kan de medewerker een uitkering ontvangen vanuit het UWV (de WAZO-uitkering). Deze uitkering vraag jij als werkgever voor jouw werknemer aan. Het UWV betaalt vervolgens de uitkering uit aan de werkgever.

Let op: de hoogte van de uitkering is gebaseerd op het sv-loon van de medewerker. Als werkgever ben je verplicht 100% van het laatstverdiende salaris door te betalen, maar je ontvangt dus niet 100% van salaris terug.

Bevallingsverlof opnemen in delen

Het is sinds 1 januari 2015 ook mogelijk dat medewerkers het bevallingsverlof in delen opnemen. Het gaat dan om het verlof dat overblijft na 6 weken na de datum van de bevalling. Dit deel kan in overleg met de werkgever gespreid opgenomen worden over een periode van maximaal 30 weken.

Let op: de totale duur van het verlof, de uitkering via het UWV en de manier van uitbetalen van het verlof veranderen hierdoor niet.

Welke soorten verlof bij zwangerschap?

De medewerker heeft recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof. De uitkering duurt net zo lang als het verlof. Deze 16 weken zijn als volgt opgebouwd:

Zwangerschapsverlof: het verlof start 6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum.

Bevallingsverlof: dit start op de dag van de bevalling en duurt minimaal 10 weken.
Is er sprake van vroeggeboorte en had de medewerker nog geen verlof opgenomen? Dan start het zwangerschapsverlof van 16 weken op de dag van de bevalling.

Geboorteverlof partner

Vanaf 1 juli 2020 is het verlof voor de partner uitgebreid tot 5 weken aanvullend geboorteverlof, op te nemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. Met als voorwaarde dat het geboorteverlof van één keer het aantal werkuren al is opgenomen. De werkgever betaald voor het aanvullend geboorteverlof maximaal 70% van het maximumdagloon uit. Tenzij er in de CAO een hoger percentage is opgenomen van de dagloon. Het is ook mogelijk om minder dan 5 weken aanvullend geboorteverlof op te nemen.

Voorbeeld: Wanneer een medewerker 40 uur in de week werkt, dan mag er na de bevalling maximaal 5 x 40 uur aanvullend verlof worden opgenomen. Dit is bovenop de eerste 40 uur ‘standaard’ verlof die al zijn opgenomen.

De eerste week geboorteverlof betaal je als werkgever 100% uit aan de werknemer.

De uitkering voor het aanvullend geboorteverlof moet aangevraagd worden bij het UWV. Zij betalen vervolgens 70% van de maximumdagloon uit aan de werknemer, of – als de werkgever dit aangeeft in de aanvraag – aan de werkgever zelf. In dit laatste geval moet de werkgever de uitkering zelf verrekenen in de loonbetaling van de werknemer.

Als er in de CAO is vastgelegd dat de werknemer meer dan 70% doorbetaald krijgt tijdens het aanvullend verlof, dan komt er nog steeds maximaal 70% voor de rekening van het UWV.

Ziek door zwangerschap

Het is niet leuk, maar het kan zijn dat jouw medewerker tijdens haar zwangerschap of na de bevalling ziek wordt of klachten ontwikkelt en waardoor ze niet meer in staat is haar normale werkzaamheden uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan bekkeninstabiliteit. Het is in dit geval belangrijk om de situatie van de medewerker in kaart te laten brengen door een arts:

Wat is de oorzaak van de ziekte? Is dit wel of niet veroorzaakt door de zwangerschap of bevalling? Wanneer is de medewerker ziek is geworden? Afhankelijk van de situatie beslist de arts of de medewerker wel of niet kan werken in verband met ziekte door zwangerschap. Zo niet, dan kan er bepaald worden welke uitkering de medewerker kan ontvangen tijdens deze periode van verzuim.

Opbouw normaal verlof tijdens zwangerschap

Tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof bouwt de medewerker haar normale verlofuren op. De opbouw wordt niet in mindering gebracht tijdens de periode van zwangerschapsverlof.

Als het zwangerschaps- of bevallingsverlof samen valt met een feestdag dan krijgt de medewerker geen extra verlof en heeft deze geen recht op geen recht op een vergoeding. Een verlofdag die op een feestdag valt, kan niet alsnog op een ander moment opgenomen worden. 

,

Hoe wordt hoogte zwangerschapsverlof berekend?

Het totaal van zwangerschaps- en bevallingsverlof is op zijn minst16 weken. Zwangerschapsverlof is het verlof dat je krijgt vóór je bevalling. Dit verlof duurt op zijn minst 4 en op zijn hoogst 6 weken. Je beslist zelf wanneer je verlof begint. De lengte van je bevallingsverlof hangt af van de lengte van je zwangerschapsverlof. Neem je bijvoorbeeld 4 weken zwangerschapsverlof van te voren op? Dan duurt het bevallingsverlof langer. Controleer altijd je cao voor extra verlofregelingen. 

Hoe berekent het UWV zwangerschapsverlof?

Het UWV heeft een handig tool om het zwangerschapsverlof te berekenen. Deze rekenhulp vindt je op deze website Rekenhulp UWV

4

Heb je korter verlof als je eerder bevalt?

Bevalt de medewerker eerder dan de uitgerekende datum, of neemt de medewerker minder dan 6 weken voor de uitgerekende datum verlof op, dan wordt het nog niet opgenomen zwangerschapsverlof bij het bevallingsverlof opgeteld.

Heb je langer verlof als je later bevalt?

Wanneer de medewerker later dan de uitgerekende datum bevalt, dan loopt het zwangerschapsverlof door tot aan de dag van bevalling. Hierna heeft de medewerker nog minimaal 10 weken bevallingsverlof.

We laten dit zien met voorbeeld: Je bent bijvoorbeeld 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gegaan. Je baby is 1 week na de uitgerekende datum geboren. Je hebt dan 7 weken zwangerschapsverlof gehad. Na de geboorte heb je altijd recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. In dit voorbeeld heb je dan in totaal 17 weken verlof.

Humanwave jouw HR-adviseur

We delen onze HR-kennis

Naast het automatiseren van je HR-processen is het belangrijk om te begrijpen hoe je bepaalde berekeningen maakt en omgaat met de regels bij het opstellen van bijv. een arbeidsovereenkomst. Maar ook: Hoe ga je bijvoorbeeld om met vakantiegeld? En is er een verzuimbeleid? Over alle belangrijke personeelszaken heeft Humanwave kennis en deze delen we graag met je zodat je ook daadwerkelijk een gedegen personeelsadministratie kan uitvoeren. Met kloppende verloningen en loonstroken. Zo zijn jouw HR-zaken goed geregeld.

onze kennis voor jou

Bekijk hier de populairste HR-adviseur pagina’s

Verlof

Binnen HR is verlof één van de onderwerpen waar je bijna dagelijks mee te maken krijgt. Het is belangrijk om verlof goed geregeld te hebben voor jouw medewerkers. Er zijn diverse vormen van verlof. 

Wij vertellen je meer over verlof

Verzuim

De kosten voor verzuim lopen al snel hoog op als het verzuim-beleid niet geregeld is. Onze verzuimexpert geeft advies over de aanpak van verzuim.

Krijg hier meer grip op verzuim

Vakantiedagen

Het goed plannen en beheren van de vakantiedagen is een belangrijk aspect binnen de HR-administratie. Om financiële verrassingen te voorkomen, adviseren we je graag. 

Lees verder over vakantiedagen

meest gekozen producten

Bekijk hier de meest populaire diensten

Salaris

administratie software

Regel zelf je salarisadministratie én HR op 1 plek en kijk hoe flexibel je bent.

Salaris

administratie
uitbesteden

Besteed jouw salarisadministratie uit aan Humanwave. Wij hebben de expertise en ervaring.

Lees meer over zorgeloos verlonen 

HR-

software

HR-processen zoals verlof en administratie zijn dankzij de software eenvoudig ingevoerd.

Lees hier meer over de hr-software

neem vrijblijvend contact met ons op

Contact

-Heb je een vraag over zwangerschaps- en bevallingsverlof? Heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op.
We staan graag voor je klaar. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken.

085 401 51 50

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

info@humanwave.nl

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
w

Chat via groene knop

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.