Wanneer je binnen je organisatie verantwoordelijk bent voor de HR- en/of Salarisadministratie dan is het belangrijk dat je goed op hoogte bent van alle wetgeving en veranderingen.
Wij zetten de 2023 data voor je op een rij.
Veranderingen per 2023
Traditiegetrouw hebben wij speciaal voor jou de HR & Salaris veranderingen van 2023 verzameld. Wil je alles nog een keer op een rijtje hebben om er zeker van te zijn dat je de veranderingen van 2023 goed hebt verwerkt/gaat verwerken?
Download dan de whitepaper Belastingplan 2023 HR en Salaris veranderingen.
Veranderingen per juli 2023
Naast 1 januari is ook 1 juli een geliefde datum voor het ingaan van nieuwe wetgeving.
Wil je weten wat er afgelopen 1 juli 2023 allemaal veranderd is, dan kun je de wetgeving per juli 2023 teruglezen.
Veranderingen dit jaar uit
De aankomende maanden staan er geen grote wetswijzigingen op stapel. Geen extra werk voor jou!
STAP-budget nog 2x aan te vragen in 2023
Er is dit jaar nog 2x de mogelijkheid om een STAP-budget aan te vragen door de medewerkers. In deze laatste 2 aanvraagperiodes is er 10 miljoen euro per tijdvak beschikbaar voor het volgen van OCW-erkende opleidingen. Raadpleeg het STAP-portaal voor meer informatie.
Wijs de medewerkers op de volgende aanvraagperiodes en vertel vooral dat ze er snel bij moeten zijn. Al lijkt 10 miljoen euro veel… binnen een paar uur is het budget vaak al op.
De volgende aanvraagperiode start maandag 18 september 2023 om 10.00 uur. De laatste aanvraagperiode start – naar verwachting – op woensdag 15 november 2023.
Het STAP-budget stopt in 2024.
Valt jullie organisatie onder een CAO
Valt je organisatie onder een CAO en doen wij de Full Service Salarisverwerking voor jou?
Dan houden wij je actief op de hoogte van de veranderingen die impact hebben op jullie salarisadministratie. Geen omkijken, geen zorgen dus voor jou.
Must read! Nieuwe maatregelen voor de arbeidsmarkt die je nu al moet weten
Alhoewel het nog niet zover is, is het ten aanzien van onderstaande veranderingen al wel van belang dat je gaat nadenken hoe je hier als organisatie straks mee om wilt gaan.
In april 2023 presenteerde het kabinet een pakket aan maatregelen om flexwerkers meer zekerheid te geven en waarbij de werkgevers kunnen blijven manoeuvreren.
Het pakket van maatregelen bestaat uit een aantal voorstellen die voor veel organisaties grote impact zullen hebben.
3 voorstellen uit het pakket aan maatregelen die wij met je willen delen:
- Oproepcontracten (nuluren) worden afgeschaft. In de plaats hiervoor komt er een mogelijkheid voor een basiscontract met een minimum aantal uren waarvoor de werkgever de werknemer moet inplannen. Studenten met een bijbaan en scholieren mogen wel op oproepbasis blijven werken.
- Een werknemer moet 5 jaar uit dienst zijn voordat de werkgever de werknemer opnieuw in tijdelijke dienst kan nemen. Voor studenten met een bijbaan en scholieren blijft de tussenpoos voor 6 maanden staan. Voor seizoensarbeid blijven aparte regels mogelijk.
- De arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten moeten gelijk of beter zijn als voor werknemers van de inlener met hetzelfde werk.
Het is nog niet duidelijk wanneer de maatregelen van toepassing zijn. Wij houden je vanzelfsprekend op de hoogte.
HR & Salaris Advies | Vraag het Humanwave!
Over de afgelopen jaren is HR- & Salariswetgeving er almaar moeilijker op geworden. Dit is helaas een feit.
Naast de hoeveelheid aan veranderende wetgeving (zie het allemaal maar eens goed geïmplementeerd te krijgen!) zien wij ook dat organisaties moeite hebben met de verwerking van wetgeving wanneer er sprake is van een stapeling van regelingen.
Denk hierbij aan een werknemer die vader wordt en gebruik wil maken van (alle) wettelijke ouderschapsverlofregelingen. Ook zien wij dat het verzuim overal enorm toegenomen is. Verdere professionalisering vraagt ook om goed HR & Salaris beleid, maar hoe pak je dit nu goed aan? Dit kan organisaties voor uitdagingen stellen.
Herken je je in bovenstaande en kun jij ook extra expertise gebruiken?
Weet dan de weg naar ons te vinden wanneer het om HR- & Salariszaken gaat waar je niet vertrouwd mee bent. Laat je ondersteunen door 1 van onze experts. Mail je vraag of uitdaging naar advies en wij zetten onze expertise voor je in.