7 belangrijke HR- veranderingen in 2024

Humanwave 5 HR-adviseur 5 HR-veranderingen 2024, wat kun je nu al doen…

Welke HR-veranderingen zitten er aan te komen in 2024? En kun je al wat doen om de jaarlijkse eindejaarsdrukte te vermijden? Wij nodigen je alvast uit om vooruit te kijken en beslissingen te nemen. Op die manier ben je goed voorbereid en kun je lekker vrij nemen tussen kerst en oud en nieuw dit jaar. Lees onze 7 HR- veranderingen dus goed door!

1. Arbeidskorting
De arbeidskorting gaat in 2024 omhoog van € 3.070 naar € 3.374 Dat betekent een kleine voortgang ten opzichte van dit jaar. Mooi meegenomen! Wij zullen onze salarissoftware aanpassen. Geen werk aan de winkel. Wel kunnen werknemers je hier vragen over gaan stellen in 2024.

Tip: Het bedrag onthouden is zo gek nog niet. Je gaat er vast vragen over krijgen.

2. Kilometervergoeding
De vaste vrijstelling voor kilometervergoeding gaat van 21 cent (2023) naar 23 cent per kilometer in 2024. Wij verwachten dat de meerderheid van de werkgevers de kilometervergoeding zal aanpassen vanaf 1 januari 2024. Gaan jullie mee met de verhoging? Maak dan alvast een stappenplan met wat er door wie wanneer gedaan moet worden en hoe.
Wist je dat je als werkgever vrij bent het bedrag dat je betaalt per kilometer zelf te bepalen.

3. Met z’n allen de bus en of trein in
Een ander plan is dat het Kabinet vanaf 1 januari 2024 het verstrekken en vergoeden van een ov-kaart wil vrijstellen van loonheffing. Met een ov-kaart wordt een ov-abonnement of voordeelurenkaart bedoeld. Voorwaarde is wel dat de werknemer de ov-kaart ook zakelijk gebruikt. Natuurlijk zijn hier kosten aan verbonden maar het zou ook als een extra’tje gezien kunnen worden voor je werknemers. Zo kunnen ze naast het gebruiken van de ov-kaart voor het woon-werkverkeer (en ook zakelijke reizen) ook met de trein naar een festival, museum of voetbalwedstrijd. Voor een aantal werknemers in jouw organisatie misschien een reden om meer en eerder de bus of de trein te pakken. Denk alvast na of dit iets voor jullie organisatie kan zijn en wie hiervoor in aanmerking komt en wat er dan gedaan moet worden.

4. Normbedragen thuiswerkvergoeding en kantine maaltijd
Deze zijn op het moment van schrijven nog niet bekend. De verwachting is dat deze met een aantal centen per normbedrag voor 2024 aangepast zullen worden. Dit zal ervoor zorgen dat wanneer je gebruik maakt van deze normbedragen de kosten niet exponentieel zullen toenemen. Een meevaller in deze dure tijden. Hou onze berichtgeving goed in de gaten. Wij informeren je wanneer de bedragen definitief bekend zijn. Dit kan zomaar pas in december zijn.

5. Werkkostenregeling | WKR
Met de WKR mag je netto vergoedingen zonder bewijs uitbetalen of kun je bijvoorbeeld een personeelsfeest en kerstpakket in de vrije ruimte onderbrengen. De WKR wordt in 2024 versoberd. En dat is jammer.
In 2024 lijkt het percentage 1,92% over €400.000,- en 1,18% over het bedrag erboven te worden. Dit betekent dat wanneer je loonsom €400.000,- of hoger is, je in 2024 €4320,- minder te besteden hebt in de WKR dan ten opzichte van 2023. Bij 20 werknemers heb je het dan over €219,- per jaar wat je minder hebt te besteden in 2024. Houdt hier rekening mee met je plannen voor 2024 als je veel gebruikmaakt van de WKR.
Tip: Misschien kun je kosten in 2023 laten vallen in plaats van 2024. Dus geen nieuwjaarsborrel in 2024 maar een oudejaarsborrel in 2023. Lees ook onze pagina over de werkkosten regeling.

6. Aftopping 30%-regeling
Vanaf 2024 geldt de ‘aftoppingsmaatregel’ van de 30%-regeling voor buitenlandse werknemers. Onder strikte voorwaarden hoeven buitenlandse kenniswerkers over de eerste 30 procent van hun inkomen geen belasting te betalen. En dit is voor een periode van maximaal vijf jaar. Vanaf 2024 kan dat maar tot de maximumgrens van de Wet normering topinkomens, namelijk € 233.000 zijn.

7. CO2-uitstoot vanaf 100 werknemers rapporteren
Vanaf 2024 moeten organisaties met 100 werknemers of meer verplicht rapporteren over de vervuiling door hun zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van werknemers. Op uiterlijk 25 juni 2025 moeten de werkgevers de gegevens over 2024 insturen naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar wordt de CO2-uitstoot dan verder berekend. Werkgevers die geen enkele vergoeding verstrekken of vervoer beschikbaar stellen, hebben geen administratie om in te leveren. Zij vallen dan niet onder de rapportageverplichting.

Nog niet alles is definitief
Wij houden je de komende tijd op de hoogte zodat jij je verzekerd weet van de juiste besluiten en verdere verwerking voor en binnen jouw organisatie.

PS | Wet werken waar je wilt
Misschien heb je al gelezen over de Wet werken waar je wilt. Deze wet wordt toch niet ingevoerd. De Eerste Kamer heeft onlangs tegen gestemd. Waarom? Volgens de meerderheid van de vertegenwoordigers in de Eerste Kamer is een wet niet nodig. Zij gaan ervan uit dat werkgevers en werknemers in de praktijk wel tot overeenstemming zullen komen over thuiswerken.

Humanwave jouw HR-adviseur

We delen onze HR-kennis 

Naast het automatiseren van je HR-processen is het belangrijk om te begrijpen hoe je bepaalde berekeningen maakt en omgaat met de regels bij het opstellen van bijv. een arbeidsovereenkomst. Maar ook: Hoe ga je bijvoorbeeld om met vakantiegeld? En is er en verzuimbeleid? Over alle belangrijke personeelszaken heeft Humanwave kennis en deze delen we graag met je zodat je ook daadwerkelijk een gedegen personeelsadministratie kan uitvoeren. Met kloppende verloningen en loonstroken. Zo zijn jouw HR-zaken goed geregeld. 

Stel je vraag via help@humanwave.nl of bel ons via 085 401 5150.