De werkkosten regeling (WKR)

Werkgevers mogen werknemers onbelaste vergoedingen geven. Denk aan cadeaubonnen of een kerstpakket. Dit wordt geregeld via de werkkosten regeling, de WKR. Dit mag niet onbeperkt dus pas de regels zorgvuldig toe en zorg ervoor dat dit geen hoofdpijn dossier wordt.

wkr

De WKR in een notendop

Via de werkkostenregeling (WKR) kun je onbelaste vergoedingen aan de werknemers geven. Hoe je de regeling toepast leggen we je graag uit.

  • We vertellen je bijvoorbeeld hoe de WKR werkt, vertellen over de vrije ruimte en geven je 5 stappen om de WKR toe te passen . Lees daarvoor de veel gestelde vragen over de WKR.
  • Wil je alles over de WKR altijd bij de hand hebben? Vraag dan ons whitepaper aan en ontvang direct de downloadlink.
  • Omdat elke bedrijf weer anders is, kan je met specifieke vragen over de WKR bij ons terecht. Neem dan contact met ons op.

veelgestelde vragen 

De WKR

t

WAT IS DE WKR?

Met de werkkostenregeling kunnen ondernemers een percentage van het totale fiscale loon, in de vorm van netto vergoedingen, goederen of terbeschikkingstellingen, verstrekken aan medewerkers. Bij netto vergoedingen kun je denken aan: kerstpakketten, personeelsfeestjes, netto vergoedingen zonder bonnetjes of kilometervergoedingen (netto) boven de 22 cent (2024)
Sinds 2020 is de vrije ruimte vergroot en is het tweeschijvenstelsel ingevoerd.

HOE BEREKEN JE DE VRIJE RUIMTE

De hoogte van de vrije ruimte wordt bepaald door het totale loon voor de loonbelasting in één jaar. De vrije ruimte wordt als volgt berekend: over de eerste€ 400.000 van het totale loon geldt een vrije ruimte van 1,7%.

Boven de € 400.000 geldt het percentage van 1,18%. Omdat er gewerkt wordt met twee tarieven wordt dit ook wel het tweeschijvenstelsel genoemd.

T

OVERSCHRIJDING VAN DE VRIJE RUIMTE

Over het bedrag dat binnen de vrije ruimte valt, betaal je geen loonbelasting. Vergoed je netto meer dan de vrije ruimte, dan moet je daar 80% loonbelasting over betalen in de vorm van een eindheffing. Je hoeft hier geen premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekering, werkgeversheffing Zvw of een bijdrage Zvw over te betalen of in te houden.

DE WERKKOSTENREGELING GELDT PER WERKGEVER

Je maakt gebruik van de werkkostenregeling als individuele werkgever. Als je een loon­ heffingsnummer hebt met meerdere subnummers (bijvoorbeeld L01 of L02), dan geldt de werkkostenregeling voor alle subnummers samen. Voor het berekenen van de vrije ruimte tel je dan het fiscale loon van alle subnummers bij elkaar op. Dit wordt de concernregeling genoemd. De voorwaarden hiervoor zijn:

  • Werkgever heeft een belang van ten minste 95% in een andere werkgever.
  • Een andere werkgever heeft een belang van ten minste 95% in jouw bedrijf.
  • Een derde heeft een belang van ten minste 95% in jouw bedrijf en daarnaast een belang van ten minste 95% in een andere werkgever (Holding met meerder werkmaatschappijen onder zich.)
R

DE WKR IN 5 STAPPEN

Stap 1: Bepaal wat loon is.De werkkostenregeling geldt alleen als de vergoeding, verstrekking of terbeschik kingstelling loon is.

Stap 2: Controleer of uitgaven onder de gerichte vrijstelling of nihilwaardering vallen. Uitgaven die buiten de relatie werkgever-medewerker vallen, tellen niet mee voor de WKR.

Stap 3: Controleer je of uitgaves norm bedragen hebben.

Stap 4: Verwerk uitgaven als eindheffings- of brutoloon. Je kunt ervoor kiezen om een vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling niet onder de werkkostenregeling te laten vallen, maar onder het eindheffingsloon of als brutoloon bij de medewerker.

Stap 5: Bereken het bedrag boven de vrije ruimte Als je teveel kosten in de vrije ruimte hebt gezet dan kost dit je 80% eindheffing.

service WKR

Wil je de WKR ook correct uitvoeren?

We hebben je kort geïnformeerd over de WKR. Wil je de wet goed toepassen dan kan je ons White Paper over de WKR downloaden. We geven daarin actuele informatie, duidelijke voorbeelden en handige tips om de WKR correct uit te kunnen voeren. Zijn er nog steeds vragen? Neem gerust contact op. We hebben alle expertise op het gebied van de WKR in huis.

Gratis download: WKR White Paper

wkr-whitepaper

Vul het formulier in en ontvang de download link

Ontvang de WKR white paper 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Geen titel*
Waarom vragen wij deze gegevens? Humanwave gebruikt jouw persoonlijke gegevens uitsluitend voor onderzoek, marketing- en sales doeleinden. Hieronder verstaan wij persoonlijk contact opnemen via telefoon, e-mail en/of directe mailings. Lees meer in onze privacyverklaring.

neem vrijblijvend contact met ons op

Contact

Zijn er naar aanleiding van bovenstaande uitleg nog vragen? We staan graag voor je klaar.Je kunt ons op verschillende manieren bereiken.

085 401 51 50

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

info@humanwave.nl

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

w

Chat via groene knop

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.