Op 1 januari 2020 zal de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking treden. In onze serie ‘Dé WAB’ nemen wij je in een aantal afleveringen mee naar wat je het beste kunt doen. Dit is deel 1 en gaat over de gevolgen voor de WW-premie. Lang leve de WW!

Lang leve de WW

Laten we maar direct met deur in huis vallen in deze eerste aflevering.Hebben jullie mensen in dienst die een contract voor bepaalde tijd hebben? En hebben jullie ook flexibele medewerkers in vaste dienst die een nuluren(oproep) of min-max overeenkomst hebben? Vanaf 1 januari 2020 zullen deze medewerkers 5% meer kosten. Hoezo meer kosten? In de WAB is namelijk bepaald dat voor tijdelijke contracten en flexwerkers een 5% hogere WW premie moet worden afgedragen. De achterliggende gedachte is dat de overheid mensen een vast maandinkomen wil garanderen. Dit doet de overheid door tijdelijke en flexibele contracten 5% duurder te maken ten opzichte van vaste contracten met vaste uren.

Stel jullie hebben een medewerker met een contract voor bepaalde tijd in dienst en de medewerker verdient 2000 euro bruto per maand. Het WW percentage voor vaste werknemers is (aanname) 3%. Dan is het WW percentage voor mensen met een contract voor bepaalde tijd en de flexibele werknemers 8%. Voor de vaste werknemer moet er 60 euro per maand worden afgedragen aan WW premie en voor de medewerker met een contract voor bepaalde tijd 160 euro WW premie per maand. En vermenigvuldig het verschil (100) X 12 (voor het gemak) X 5 medewerkers…. en dat is best schrikken hé?

Wat nu te doen?

Wij geven twee actiepunten mee die voor het einde van het jaar gedaan moeten worden om kosten te besparen:

  1. Geef medewerkers die nu nog een contract hebben voor bepaalde tijd hebben, een contract voor onbepaalde tijd voor 31/12/2019 (natuurlijk alleen als dat mogelijk is).
  2. Biedt de flexibele medewerkers met een vast of tijdelijk contract een jaarurencontract aan per 1/1/2020. Je spreekt dan een X aantal uren af dat je verwacht dat de medewerker zal gaan werken. Je mag hier niet meer dan 30% naar boven van afwijken.

Wil je meer lezen rondom de Wet Arbeidsmarkt in Balans en de wijzigingen die hiermee van kracht worden? Lees dan de artikelen uit de WAB- serie:

  1. Lang leve de WW!
  2. Welke acties kun je beter nu al nemen?
  3. Arbeidscontracten en proeftijden in 2020, hoe zit dat precies?
  4. WAB Checklist

Humanwave

Wij zijn gek op HR en Salaris Nu weten wij dat ondernemers het graag simpel en eenvoudig geregeld willen hebben voor de mensen. Daarvoor ben je bij ons aan het juist adres. Wij werken voor het MKB en hebben voor jou het beste HR Systeem wat je wél gaat gebruiken. En je salarisadministratie dan? Die besteed je gewoon aan ons uit. En als je een vraag hebt? Dan stel je die aan ons. Al je HR & Salaris op één plek bij elkaar. PS Heb je niets van doen met HR & Salaris? Stuur deze pagina dan door naar je collega en help mee met het besparen van kosten.

Heb je vragen rondom de WAB? Of ben je benieuwd naar de software en diensten Humanwave? Neem dan contact op via info@humanwave.com of bel naar 085 401 51 50. Onze experts staan voor je klaar.

 

Gratis online demonstratie | Probeer de demoversie

Salarisadministratie | HR & Salarisvragen