Wie is nu de mens achter de medewerker en hoe zorg je ervoor dat er meer plezier ontstaat op de werkvloer? Antropologica geeft HR-medewerkers graag een kijkje in de keuken.
Wederkerigheid
Voor wat hoort wat. Geven en nemen. Dit is een principe dat al heel ver terug gaat. Je begrijpt dat als je samenwerkt, je daar beiden voordeel bij hebt. In de antropologie is wederkerigheid een belangrijk thema. Het zorgt ervoor dat er onderlinge banden gevormd worden en dat conflicten voorkomen worden.
Sociaal kapitaal
Bij kapitaal denken de meeste mensen aan geld en goederen (financieel kapitaal). Antropologica voegt daar graag nog een categorie aan toe: sociaal kapitaal. Goodwill is daar een bekend voorbeeld van in het bedrijfsleven. Maar ook in je alledaagse omgang met andere mensen speelt dit een rol. Je wisselt niet alleen goederen met elkaar uit, je kunt de ander ook een luisterend oor bieden of iets voor een ander doen. Als je iets voor een ander doet, roept dat bij de meeste mensen het gevoel op dat ze iets voor je terug willen doen. Misschien niet gelijk, maar op termijn zeker.
Roddelen
Waarom staat roddelen nou in een artikel over wederkerigheid? Roddelen is toch iets negatiefs? Dat is vaak vooral zo voor degene over wie er geroddeld wordt, maar niet voor de roddelaars zelf. Als de roddelaars het met elkaar eens zijn, versterkt deze uitwisseling van informatie en meningen namelijk juist hun onderlinge band.
Lees ook de andere artikelen van Antropologica:
- Wie is Antropologica?
- Cultuur op de werkvloer: Heb jij het beste koffiezetapparaat?
- Feedback geeft meer betrokkenheid: Groeien doet bloeien
Dit artikel is geschreven door Antropologica, in samenwerking met Humanwave.