Ja, eindelijk! Sinterklaas heeft Nederland bereikt. En dat betekent véél gezelligheid, lekker snoepen én cadeaus in aantocht. Doe jij eigenlijk wat aan Sinterklaas binnen jouw organisatie?

sinterklaas

Ja, eindelijk! Sinterklaas heeft Nederland bereikt. En dat betekent véél gezelligheid, lekker snoepen én cadeaus in aantocht. Doe jij eigenlijk wat aan Sinterklaas binnen jouw organisatie?

Versier je het kantoor met leuke slingers en cadeau’s die uit een jute zak lijken te zijn gevallen? Houden jullie misschien zelfs een heerlijk avondje of een heus feest voor alle kinderen? Koop je voorafgaand aan Sinterklaas al pepernoten of andere lekkere dingen voor de medewerkers?

Humanwave wil in elk geval voorkomen dat je fiscaal een kat in de zak koopt met je goede bedoelingen rondom Sinterklaas…

 

Wat regel jij met Sinterklaas voor je mensen?

1. Ik regel helemaal niets

Nou, dan ben je gauw klaar en heb je geen fiscale zorgen. Wij hopen overigens wél dat Sinterklaas het je zal vergeven…

2. Ik koop snoep en pepernoten voor de medewerkers

Iets lekkers geven aan de medewerkers wordt áltijd gewaardeerd en het mooie is dat voor deze versnaperingen de nihilwaardering geldt. In gewoon Nederlands: het mág van de fiscus, want lekkernijen zijn immers geen loon en gaan niet ten laste van de vrije ruimte. Leuk meegenomen toch? Wil je meer weten over nihilwaarderingen? Kijk dan even hier.

3. Ik regel een cadeau voor de medewerkers

Het maakt niet uit of je een duur of goedkoper cadeau namens Sinterklaas aan je medewerkers geeft. De fiscus redeneert heel simpel en stelt dat de waarde van het cadeau loon is. En dan heb je twee opties. Nummer één: je telt het op bij het loon van de werknemers en hierover betaal je normale belasting. Let er overigens wel even op dat je niet dubbel gaat geven. Dus trek de waarde van het gegeven cadeau weer als netto inhouding af. Optie twee: wijs het cadeau aan als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte. Concreet: laat het cadeau in de vrije ruimte van de werkkostenregeling vallen. Zorg er dan wél voor dat je zeker weet dat daar nog de ruimte voor is. Je accountant of verantwoordelijke afdeling kan je daar ongetwijfeld antwoord op geven.

4. Ik regel een cadeautje voor de kinderen en ik regel een cadeautje voor de medewerkers

Wat leuk dat Sinterklaas bij jullie ook aan de kinderen denkt, complimenten! Ook in dit geval ziet de fiscus het cadeautje voor kinderen of voor beiden als loon. En verder geldt hetzelfde als bij punt 3.

5. Ik organiseer een Sinterklaasfeest op kantoor alléén voor de medewerkers

Cadeaus, gedichten, bier én handenvol pepernoten: die avond kan nu al niet meer stuk! Houd de volgende drie zaken in ogenschouw:

  1. Vindt het feest plaats op de eigen locatie? Dit ziet de fiscus als een niet-ongebruikelijke voorziening wat wil zeggen als dat er fiscaal niets aan de hand is.
  2. Wanneer de medewerkers een cadeau krijgen dan geldt wederom hetgeen onder punt 3 is aangeven.
  3. En het bier en de pepernoten? Die vallen onder de nihilwaardering. Zie hiervoor punt 2.

6. Ik organiseer een Sinterklaasfeest voor de medewerkers én hun kinderen op kantoor

Sinterklaas en de Pieten komen écht op bezoek: iedereen is zenuwachtig en wacht in spanning af… Er zijn in dit geval vier zaken aan de orde:

  1. Het feest vindt plaats op de eigen locatie. Dit ziet de fiscus, net als in bovenstaand voorbeeld,als een niet-ongebruikelijke voorziening wat zoveel wil zeggen is dat er fiscaal niets aan de hand is.
  2. Sinterklaas zal je ongetwijfeld een factuur sturen voor zijn komst. Deze factuur neem je als kosten in je boekhouding op.
  3. Wanneer de medewerkers en of kinderen een cadeau krijgen dan geldt hetgeen onder punt 3 is aangegeven.
  4. Alle lekkere dingen (consumpties) vallen onder de nihilwaardering, zie hiervoor punt 2.

7. Ik organiseer een Sinterklaasfeest voor de medewerkers (en kinderen) op een externe locatie die anders is dan een eigen vestiging/locatie of niet binnen het concern is

Je hebt géén zin in gedoe, maar wél in een feest. Je hebt een leuke locatie geboekt met lekker eten en dito drinken én je hebt de cadeautjes in de zak van Sinterklaas meegenomen. Let dan even op het volgende: omdat het Sinterklaasfeest niet op kantoor plaatsvindt, moet je alle kosten (consumpties en de rest van het feest) óf optellen bij het loon óf ten laste laten vallen van de vrije ruimte. De cadeaus voor medewerkers en of kinderen behandel je zoals je zojuist in punt 3 hebt gelezen.

Dit doen jouw collega-ondernemers…

Wanneer men aandacht aan Sinterklaas geeft, dan brengen zij de cadeaus bijna altijd onder in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Let op: je moet deze kosten wél altijd inclusief btw meenemen. Heb je nog voldoende vrije ruimte? Lees dan nog even onze eerdere blog over dit onderwerp.

Organiseert de personeelsvereniging?

Als de personeelsvereniging Sinterklaas organiseert dan komt het niet in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. De vereniging neemt de kosten immers voor haar rekening. Geef je als werkgever een bijdrage aan de personeelsvereniging dan komt dit in de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Tot slot: opgelet…

Wanneer je voor je Sinterklaasfeest ook zzp’ers, freelancers en uitzendkrachten uitnodigt dan zijn er andere regels van toepassing. Heb je hier mee te maken en wil je er graag snel wat meer over weten? Stuur een mailtje naar info@humanwave.nl en wij helpen je graag, gratis en totaal vrijblijvend, op weg.