Humanwave 5 HR-adviseur 5 Prinsjesdag 2023 | De impact voor jouw organisatie in 2024

Het Belastingplan 2024 is dinsdag 19 september op Prinsjesdag gepresenteerd. Waarschijnlijk heb je al het een en ander aan plannen voorbij zien komen. Wij vertellen je in dit artikel wat je hierover moet weten. Daarnaast lichten we 5 onderwerpen uit die effect hebben op jullie organisatie. 

Wat moet ik weten?

Belangrijk om te weten is dat de plannen weliswaar gepresenteerd zijn, maar nog niet definitief zijn. De Tweede Kamer heeft de begroting en het Belastingplan 2024 nu in behandeling genomen. Zodra de Tweede en Eerste Kamer de begroting en het Belastingplan 2024 hebben aangenomen, zijn de plannen pas definitief.

Dit betekent in de praktijk dat er nog plannen kunnen veranderen en mogelijk zelfs kunnen sneuvelen of worden doorgeschoven. Goed opletten dus wanneer je verantwoordelijk bent voor HR- en/of Salariszaken binnen jouw organisatie.

Impact voor jouw organisatie

Een ander belangrijk aspect is dat je met de gepresenteerde plannen wel alvast na kunt denken over de effecten en impact in jouw organisatie.

Denk hierbij aan: 

  • Waarover moet de directie een besluit nemen?
  • Welke invloed hebben de plannen op ons budget en kosten voor 2024?
  • Wanneer en wat gaan we aan de medewerkers communiceren?
  • Hoe zorg ik voor een goede vastlegging?
  • Hoe en wanneer ga je de mutaties verwerken zodat je op tijd bent?

Foutloze loonstroken in januari is wel zo’n lekkere start van het nieuwe jaar.

Belastingplan 2024: 5 plannen die effect hebben voor jullie organisatie 

1. Medewerkers op of iets boven het minimumloon
Het minimumuurloon wordt per 1 januari 2024 geïntroduceerd.

Dit minimumuurloon heeft geen gevolgen als er sprake is van een voltijds werkweek van 36 uur.  Heb je meer uren in de voltijds werkweek, dan heeft dit gevolgen voor je kosten.

Heb je (veel) werknemers die op dit moment een voltijds salaris op of iets boven het minimumloon hebben van €1995,- hebben dan stijgen de loonkosten met 11,11% bij een werkweek van 40 uur in 2024. Ja, je leest het goed. Meer dan 10% loonkosten stijging!

Maar denk ook aan de werknemers die nu net boven het minimumloon zitten.

Zij verwachten ook een loonsverhoging. Daarom is het nu het moment, wanneer je werknemers hebt die rond het minimumloon zitten, om goed naar je salarissen voor 2024 te kijken.

Wat ga je doen? 

Helaas is op dit moment het uurloon voor 1 januari 2024 nog niet bekend. Echter, je kunt wel alvast bedenken en besluiten wat je gaat doen. Zodra de gegevens bekend zijn, kun je berekenen wat de gevolgen zijn voor jouw organisatie (lees: hoe hoog gaan de loonkosten in 2024 worden).

2. Kilometervergoeding
De vaste vrijstelling voor kilometervergoeding gaat van 21 cent (2023) naar 23 cent per kilometer in 2024.

Als werkgever ben je vrij het bedrag wat je betaalt per kilometer te bepalen. Zo zien wij organisaties die het normbedrag van 19 cent per kilometer toepassen of zelfs lagere bedragen.

Wat gaan jullie doen?
Hetzelfde normbedrag als 2023 aanhouden, of ga je naar 23 cent per kilometer in 2024?

Neem op tijd een beslissing als organisatie en reken uit wat je extra kosten zullen zijn in 2024 om niet te schrikken in 2024 van de toegenomen reiskostenvergoedingen kosten.

3. Met z’n allen de bus en of trein in

Een ander plan is dat het Kabinet vanaf 1 januari 2024 het verstrekken en vergoeden van een ov-kaart wil vrijstellen van loonheffing.

Met een ov-kaart wordt een ov-abonnement of voordeelurenkaart bedoeld.

Voorwaarde is wel dat de werknemer de ov-kaart ook zakelijk gebruikt.

Natuurlijk zijn hier kosten aan verbonden maar het zou ook als een extra’tje gezien kunnen worden voor je werknemers. Zo kunnen ze naast het gebruiken van de ov-kaart voor het woon-werkverkeer (en ook zakelijke reizen) ook met de trein naar een festival, museum of voetbalwedstrijd.

Voor een aantal werknemers in jouw organisatie misschien een reden om meer en eerder de bus of de trein te pakken.

4. Normbedragen thuiswerkvergoeding en kantine maaltijd

Deze zijn op het moment van schrijven nog niet bekend. De verwachting is dat deze met een aantal centen per normbedrag voor 2024 aangepast zullen worden.

Dit zal ervoor zorgen dat wanneer je gebruik maakt van deze normbedragen de kosten niet exponentieel zullen toenemen. Een meevaller in deze dure tijden.

5. Werkkostenregeling | WKR
Met de WKR mag je netto vergoedingen zonder bewijs uitbetalen of kun je bijvoorbeeld een personeelsfeest of kerstpakket in de vrije ruimte onderbrengen.

De WKR wordt in 2024 versoberd.

In 2023 zijn de percentages 3% over €400.000,- en 1,18% over het bedrag erboven.
In 2024 lijkt het percentage 1,92% over €400.000,- en 1,18% over het bedrag erboven te worden.

Dit betekent dat wanneer je loonsom €400.000,- of hoger is, je in 2024 €4320,- minder te besteden hebt in de WKR dan ten opzichte van 2023. Bij 20 werknemers heb je het dan over €219,- per jaar wat je minder hebt te besteden in 2024.

Houd hier rekening mee met je plannen voor 2024 als je veel gebruikmaakt van de WKR.

Heb je nog vrije ruimte over? Kijk of je kosten voor 2024 in 2023 kunt nemen of maak gebruik van de volledige vrije ruimte van 2023 om nog iets leuks voor de medewerkers te doen.

Nog niets is definitief

Bovenstaande 5 plannen zijn nog niet door de Tweede en Eerste Kamer goedgekeurd en kunnen derhalve nog niet als definitieve plannen gezien worden.

Wij houden je de komende tijd op de hoogte zodat jij je verzekerd weet van de juiste besluiten en verdere verwerking voor en binnen jouw organisatie.

 

Humanwave jouw HR-adviseur

We delen onze HR-kennis 

Naast het automatiseren van je HR-processen is het belangrijk om te begrijpen hoe je bepaalde berekeningen maakt en omgaat met de regels bij het opstellen van bijv. een arbeidsovereenkomst. Maar ook: Hoe ga je bijvoorbeeld om met vakantiegeld? En is er en verzuimbeleid? Over alle belangrijke personeelszaken heeft Humanwave kennis en deze delen we graag met je zodat je ook daadwerkelijk een gedegen personeelsadministratie kan uitvoeren. Met kloppende verloningen en loonstroken. Zo zijn jouw HR-zaken goed geregeld. 

Stel je vraag via help@humanwave.nl of bel ons via 085 401 5150. 

HR adviseur