Het is al een hele tijd onduidelijk of de medewerker het recht op loon behoud in bepaalde situaties die ontstaan tijdens de coronacrisis. Zoals tijdens reizen, ziekte, verlof en quarantaine. Hier is sinds kort door de overheid enige duidelijkheid in geschept. Duidelijkheid die ook weer afhankelijk is van de betreffende situatie.
Reisadvies en recht op loon
In de blog ‘In quarantaine tijdens of na vakantie‘ maakten we al duidelijk dat een risicogebied een bepaalde kleur toegewezen krijgt als reisadvies. Deze kleur kan echter ook nog veranderen naargelang de ontwikkelingen van het coronavirus. Laten we duidelijk zijn: het reizen naar oranje landen wordt afgeraden, rode landen hebben zelfs een negatief reisadvies. Als jouw medewerkers op reis zijn in een risicogebied – dat kan aantrekkelijk zijn nu sommige tickets slechts € 5,- kosten – en het reisadvies wordt aangescherpt, dan kan het zijn dat je als werkgever het loon niet hoeft door te betalen.
Wanneer loon doorbetalen na reis in risicogebied
Als de medewerker terug komt uit oranje of rood gebied dan is hij verplicht om in quarantaine te gaan. Als werkgever hoef je het loon in deze periode niet door te betalen.
Als een medewerker naar een land reist dat groen of geel is op het moment van vertrek, maar dit verandert tijdens de reis naar oranje of rood, dan kan de medewerker daar niks aan doen. De medewerker moet dan wel zo snel mogelijk terugreizen naar Nederland. In dit geval moet je het loon in de periode dat de medewerker in quarantaine gaat wel doorbetalen, ook al valt dit na de geplande vakantie.
Let op: Kiest de medewerker ervoor om de rest van de geplande reis in het oranje of rode gebied te blijven en niet direct terug te keren, dan is dat de verantwoordelijkheid van de medewerker zelf. In dit geval hoef je als werkgever het loon niet door te betalen.
Wat doe je met het verlof als de medewerker in quarantaine moet?
Hoe zit het met het verlof als een medewerker naar een gebied vertrekt dat op geel of groen stond, maar tijdens de vakantie verandert naar oranje of rood? Je hebt dit verlof goedgekeurd, maar de medewerker moet nu tijdens het opgenomen verlof in quarantaine. Hoe ga je hiermee om? Moet je de verlofdagen weer teruggeven?
In dit geval is er geen duidelijkheid afgegeven door de overheid. Je bent als werkgever niet verplicht om de vakantiedagen in te trekken. Je zult dus samen met de medewerker naar een oplossing moeten zoeken hiervoor. Dit zou thuiswerken kunnen zijn, al gaat dit niet op voor elk beroep.
COVID-19 symptomen
Als de medewerker symptomen heeft die passen bij corona, dan moet hij thuisblijven. De medewerker moet in dit geval de GGD bellen en een coronatest aanvragen.
COVID-19 symptomen zijn:
- Verkoudheidsklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
- Hoesten
- Benauwdheid
- Verhoging of koorts
- Plotseling verlies van reuk en/of smaak
Bij symptomen moeten huisgenoten ook thuis blijven.
Als de medewerker ziek is door het coronavirus moet je als werkgever, in principe, het loon doorbetalen. Dit geldt in de meeste gevallen ook als een werknemer thuis is op advies van het RIVM om andere personen niet te besmetten.