Reiskostenvergoeding 2024

Humanwave 5 HR-adviseur 5 Reiskostenvergoeding 2024

Onbelaste reiskostenvergoeding van €0,21 naar €0,23 per kilometer
Sinds 2006 was de onbelaste kilometervergoeding standaard €0,19 per kilometer. Op 1 januari 2023 is hier verandering in gekomen. De maximale onbelaste vergoeding is van €0,19 naar €0,21 gestegen. De stijging gaat door in 2024. In 2024 is de maximaal onbelaste vergoeding voor reiskosten €0,23 per kilometer. Met de stijgende autokosten, moet de komende €0,23 een goede algemene dekking zijn voor de gemaakte autokosten volgens het kabinet. Dat daar de meningen over verdeeld zijn heb je vast en zeker al vernomen.

Wat betekent dit voor jouw organisatie?
Belangrijk is om eerst tot een besluit te komen of je wel of niet mee wilt gaan met de kilometervergoeding van €0,23 per 1 januari aanstaande. Twee cent lijkt misschien weinig, maar het is toch bijna 10% extra dat je gaat betalen wanneer je meegaat met de verhoging. Daarom is het verstandig om een impactanalyse te maken zodat je volgend jaar niet voor verrassingen komt te staan. Daarover later meer.

Val je onder een CAO?
Wanneer je onder de CAO Kinderopvang valt schrijft de CAO voor dat je een reiskostenbeleid moet hebben waar je minimaal uitgaat van €0,14 per kilometer voor de woon-werkkilometers. Je mag meer dan €0,14 per kilometer vergoeden en in 2024 kun je tot maximaal €0,23 per kilometer onbelast vergoeden.
Val je onder een andere CAO? Neem deze aandachtig door om voor 2024 een goed besluit te nemen voor 2024.

Wel of niet doen?
Ons voorstel is om, indien mogelijk, de kilometervergoeding te verhogen met ingang van 1 januari 2024. Een passende vergoeding voor reiskosten draagt ons inziens bij aan het behoud van personeel. Als werknemers de stijgende brandstofprijzen zien bij het tankstation, kan dit invloed hebben op de werktevredenheid. Stel dat een tank benzine €75 kost en de werknemer daar €35 per maand aan reiskostenvergoeding voor ontvangt, dan kan het idee ontstaan: ‘Misschien moet ik werk dichter bij huis zoeken, waar ik met de fiets naartoe kan.’ Het verhogen van de reiskostenvergoeding kan helpen om werknemers langer aan je bedrijf te binden, zonder extra werkgeverslasten, aangezien de kilometervergoeding netto is. Wij stellen daarbij ook altijd voor om de mensen die met de fiets komen, ook een kilometervergoeding te geven. Misschien ook iets om te overwegen voor jullie organisatie.

Met z’n allen de bus en of trein in
Een ander plan is dat het Kabinet vanaf 1 januari 2024 het verstrekken en vergoeden van een ov-kaart wil vrijstellen van loonheffing. Met een ov-kaart wordt een ov-abonnement of voordeelurenkaart bedoeld. Voorwaarde is wel dat de werknemer de ov-kaart ook zakelijk gebruikt. Natuurlijk zijn hier kosten aan verbonden, maar het zou ook als een extra’tje gezien kunnen worden voor je werknemers. Zo kunnen ze, naast het gebruiken van de ov-kaart voor het woon-werkverkeer (en ook zakelijke reizen), ook met de trein naar een festival, museum of voetbalwedstrijd. Voor een aantal werknemers in jouw organisatie misschien een reden om vaker de bus of de trein te pakken. Denk na of dit iets voor jullie organisatie kan zijn, wie hiervoor in aanmerking komt en wat er dan gedaan moet worden.

Laat je helpen door deze 7 stappen te volgen
Om tot een goed en weloverwogen besluit te komen, hebben wij onderstaand 7 stappen voor je in kaart gebracht die je kunnen ondersteunen met de juiste besluitvorming:
1. Wat zijn jullie doelen?
Ga je mee met de verhoging van de kilometervergoeding omdat het onderdeel is van het behoud van personeel, voor het compenseren van stijgende brandstofprijzen of het willen volgen van de wetgeving? Ga je ook de mensen die met de fiets komen een kilometervergoeding geven?
2. Raadpleeg de werknemers
Betrek werknemers bij de besluitvorming om hun behoeften en zorgen te begrijpen. Plan een meeting met een representatieve vertegenwoordiging. Of bespreek het tijdens de team meetings.
3. Maak een Impactanalyse
Bereken de financiële impact van de voorgestelde verhoging en evalueer of de extra kosten gedragen kunnen worden. Wij kunnen deze impactanalyse ook samen met je doen wanneer je hier behoefte aan hebt. Dit is een betaalde service.
4. Wat doet de concurrent?
Onderzoek reiskostenvergoedingen van organisaties waar je mee concurreert. Wat doen collega bedrijven?
5. Controleer je Wettelijke vereisten
Zorg ervoor dat de keuze(s) die je maakt voldoet/voldoen aan de wetgeving en CAO.
6. Communiceer open en transparant
Ontwikkel een duidelijk communicatieplan om werknemers op tijd op de hoogte te stellen en leg de redenen uit achter de voorgestelde veranderingen.
7. Stuur bij
Stuur bij, verander wanneer het noodzakelijk is en vergeet niet te communiceren waarom bijsturing of verandering noodzakelijk is.

Met het juist doorlopen van deze 7 stappen en het betrekken van je collega’s op het juiste moment en met de juiste informatie en acties ben jij in control en weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

Humanwave jouw HR-adviseur

We delen onze HR-kennis 

Naast het automatiseren van je HR-processen is het belangrijk om te begrijpen hoe je bepaalde berekeningen maakt en omgaat met de regels bij het opstellen van bijv. een arbeidsovereenkomst. Maar ook: Hoe ga je bijvoorbeeld om met vakantiegeld? En is er en verzuimbeleid? Over alle belangrijke personeelszaken heeft Humanwave kennis en deze delen we graag met je zodat je ook daadwerkelijk een gedegen personeelsadministratie kan uitvoeren. Met kloppende verloningen en loonstroken. Zo zijn jouw HR-zaken goed geregeld. 

Stel je vraag via help@humanwave.nl of bel ons via 085 401 5150.