Hoe vier jij dit jaar Sinterklaas op het werk?

Voorkom een fiscale kat in de zak
13 oktober 2020

De traditionele Sinterklaasintocht zal dit jaar vanwege COVID-19 op een geheime plek plaatsvinden en zonder publiek. Hoe anders dan andere jaren! Maar wat doe jij dit jaar aan Sinterklaas binnen jouw organisatie? Heb je daar al over nagedacht? Humanwave wil in elk geval voorkomen dat je fiscaal een kat in de zak koopt met alle goede bedoelingen rondom de viering van Sinterklaas. Hoe vier jij Sinterklaas?

Sinterklaas vieren met medewerkers, wat regel jij?

1. Ik regel helemaal niets
Nou, dan ben je gauw klaar en heb je geen fiscale zorgen. Wij hopen overigens wél dat Sinterklaas het je zal vergeven ;-)

2. Ik koop snoep en pepernoten voor de medewerkers
Iets lekkers geven aan de medewerkers wordt áltijd gewaardeerd en het mooie is dat voor deze versnaperingen de nihilwaardering geldt. In gewoon Nederlands: het mág van de fiscus, want lekkernijen zijn immers geen loon en gaan niet ten laste van de vrije ruimte. Leuk meegenomen toch? Wil je meer weten over nihilwaarderingen? Kijk dan even hier.

3. Ik regel een cadeau voor de medewerkers
Het maakt niet uit of je een duur of goedkoper cadeau namens Sinterklaas aan je medewerkers geeft. De fiscus redeneert namelijk heel simpel en stelt dat de waarde van het cadeau loon is. En dan heb je twee mogelijkheden:

  • Optie 1: je telt het bedrag van het cadeau op bij het loon van de medewerkers en hierover betaal je het standaard belastingen. Let er overigens wel even op dat je niet dubbel gaat geven. Dus trek de waarde van het gegeven cadeau weer als netto inhouding af.
  • Optie 2: wijs het bedrag van het cadeau aan als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte. Concreet: laat het cadeau in de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) vallen. Zorg er dan wél voor dat je zeker weet dat daar nog ruimte voor is. Je accountant of verantwoordelijke afdeling kan je daar ongetwijfeld antwoord op geven.

Lees verder onder de afbeelding.

Sinterklaas

4. Ik regel een cadeautje voor de medewerkers én hun kinderen
Wat leuk dat Sinterklaas bij jullie ook aan de kinderen denkt, onze complimenten! Ook in dit geval ziet de fiscus zowel het cadeautje voor de medewerkers als voor hun kinderen als loon. En verder geldt hetzelfde als bij punt 3.

5. Ik organiseer een Sinterklaasfeest op kantoor, alléén voor de medewerkers
Gezien de huidige maatregelen vanuit het kabinet, zullen er weinig Sinterklaasfeestjes op kantoor plaatsvinden. Wij zeggen dan ook: “niet doen!” Jammer, maar beter. Volledig coronaproof Sinterklaas vieren? Lees snel verder bij punt 8!

6. Ik organiseer een Sinterklaasfeest voor de medewerkers én hun kinderen, op kantoor
Super jammer, maar ook veel Sint-feestjes op kantoor zullen niet doorgaan. Wil je toch iets organiseren en de kinderen erbij betrekken? Lees snel verder bij punt 8.

7. Ik ga Sinterklaas vieren met medewerkers (en kinderen) op een externe locatie die anders is dan een eigen vestiging/locatie
Mocht je toch een locatie vinden die hiervoor openstaat, dan kun je een viering op een externe locatie overwegen. Uiteraard wel binnen de maatregelen vanuit het RIVM. Wil je het helemaal anders vieren? Lees snel bij punt 8 hoe je Sint ook kunt vieren.

8. Ik ga Sinterklaas geheel coronaproof online vieren met medewerkers (en kinderen)
Deze tijd vraagt om meer creativiteit van ons allemaal. En omdat veel medewerkers vanuit huis werken ben je natuurlijk opzoek naar een manier om er coronaproof toch een heerlijk avondje of gezellige online bijeenkomst van te maken. Wist je dat er bedrijven zijn die zich hebben gespecialiseerd in online Sinterklaasvieringen? Je boekt dan een online Sinterklaasfeest afgestemd op jouw wensen. Misschien is dit een idee voor jullie organisatie?

  • Let wel op volgende: omdat het Sinterklaasfeest niet op kantoor plaatsvindt, moet je alle kosten óf optellen bij het loon óf ten laste laten vallen van de vrije ruimte. Zie punt 3.
  • En stuur je cadeaus op naar jouw medewerkers? Dan geldt ook hetzelfde als bij punt 3 staat geschreven.

Dit doen jouw collega ondernemers

Wanneer mkb-ondernemers Sinterklaas vieren, dan laten zij de cadeaus bijna altijd onder in de vrije ruimte van de werkkostenregeling vallen. Let op: je moet in deze kosten wél altijd de btw meerekenen. Heb je nog voldoende vrije ruimte? Lees dan nog even onze helpfile over dit onderwerp.

Organiseert de personeelsvereniging de Sinterklaasviering?

Als de personeelsvereniging alles rondom Sinterklaas regelt, dan vallen de kosten niet in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. De vereniging neemt de kosten immers voor haar rekening. Geef je als werkgever een bijdrage aan de personeelsvereniging, dan valt dit wel in de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

We wensen je ondanks dat alles anders zal zijn dan voorgaande jaren toch een heel fijne Sinterklaasviering toe! Heb je nog vragen over de WKR of heb je andere fiscale vragen rondom de sinterklaasviering? Je kunt contact altijd opnemen via help@humanwave.nl of bel naar 085 401 51 50. We staan voor je klaar!