Op 1 januari 2020 zal de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking treden. In onze serie ‘Dé WAB’ nemen wij je in een aantal afleveringen mee naar wat je het beste kunt doen. Dit is deel 2 en gaat over de gevolgen voor de loonkosten nu de de De WW-premie voor flexwerkers en/of met tijdelijke contracten werken stijf met 5%. 

Werk jij veel met flexwerkers en/of tijdelijke contracten? Om je voor te bereiden op de WAB informeren wij je graag, zodat je volgend jaar niet voor dure verrassingen komt te staan. Want hoe eerder je begint, hoe beter!

De WW-premie voor flexwerkers

Een van de belangrijke onderdelen van de WAB is dat de WW-premie voor flexwerkers en medewerkers met een tijdelijk contract 5% duurder wordt dan voor mensen met een vast aantal uur en een vast dienstverband (contract voor onbepaalde tijd).

Mocht je mensen in dienst hebben waarvan je nu al weet dat je ze een vast dienstverband  (contract voor onbepaalde tijd) wilt aanbieden, is het verstandig om dit al in 2019 te doen, zodat je in 2020 niet 5% duurder uit bent voor dezelfde medewerker. In Humanwave kun je met het rapport ‘Actieve medewerkers’ zien welke contracten de medewerkers op dit moment hebben.

Wat nu?

Ook wanneer je met flexwerkers (oproep- / nul urencontracten) werkt, kun je je voorbereiden op de wetswijziging van 2020. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om medewerkers die flexibel werken een jaarurencontract aan te bieden. Dit betekent dat je een x aantal uur per jaar afspreekt met de medewerker die je verwacht dat de medewerker zal gaan werken. Wanneer hier niet meer dan 30% van afgeweken zal worden aan het einde van het jaar, dan mag je voor deze medewerkers het lagere WW tarief hanteren. Scheelt je 5% in de loonkosten in 2020.

Wil je meer lezen rondom de Wet Arbeidsmarkt in Balans en de wijzigingen die hiermee van kracht worden? Lees dan de artikelen uit de WAB- serie:

  1. Lang leve de WW!
  2. Welke acties kun je beter nu al nemen?
  3. Arbeidscontracten en proeftijden in 2020, hoe zit dat precies?
  4. WAB Checklist

Humanwave

Wij zijn gek op HR en Salaris Nu weten wij dat ondernemers het graag simpel en eenvoudig geregeld willen hebben voor de mensen. Daarvoor ben je bij ons aan het juist adres. Wij werken voor het MKB en hebben voor jou het beste HR Systeem wat je wél gaat gebruiken. En je salarisadministratie dan? Die besteed je gewoon aan ons uit. En als je een vraag hebt? Dan stel je die aan ons. Al je HR & Salaris op één plek bij elkaar. PS Heb je niets van doen met HR & Salaris? Stuur deze pagina dan door naar je collega en help mee met het besparen van kosten.

Heb je vragen rondom de WAB? Of ben je benieuwd naar de software en diensten Humanwave? Neem dan contact op via info@humanwave.com of bel naar 085 401 51 50. Onze experts staan voor je klaar.

 

Gratis online demonstratie | Probeer de demoversie

Salarisadministratie | HR & Salarisvragen