Op 1 januari 2020 zal de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking treden. In onze serie ‘Dé WAB’ nemen wij je in een aantal afleveringen mee naar wat je het beste kunt doen. Dit is deel 3 en gaat over de Arbeidscontracten en Proeftijden in 2020.

Naast de veranderingen in de WW – lees hierover in deel 1 uit de WAB serie – zullen er ook zaken veranderen rondom de arbeidscontracten en proeftijden in 2020. Welke dat precies zijn, lees je hieronder.

Arbeidscontracten in 2020

De ketenregeling zal vanaf 2020 met één jaar verlengd worden. Vanaf 1 januari 2020 mag je een medewerker binnen drie jaar maximaal drie tijdelijke arbeidscontracten aanbieden. De nieuwe ketenregeling heeft echter pas invloed op contracten die vanaf 1 januari 2020 worden aangeboden. We zullen je dit duidelijk maken aan de hand van twee voorbeelden:

 1. Een medewerker die twee jaar in dienst is waarvan het laatste contract afloopt op 31 december 2019, valt buiten de ketenregeling van 2020. Bij contractverlenging moet het volgende contract een contract voor onbepaalde tijd zijn.
 2. Wanneer een medewerker in een tweede tijdelijke contract van een jaar zit en deze loopt af op 1 januari 2020, kan er een derde tijdelijke overeenkomst aangeboden worden. Dit contract mag uiterlijk tot een dienstverband van 3 jaar doorlopen. Vanaf 1 januari 2020 geldt namelijk de nieuwe ketenregeling.

Het rapport ‘Actieve medewerkers’ in de software van Humanwave geeft je inzicht in de dienstverbanden van de mensen. In de arbeidsrelatie van de medewerkers kun je de historie van de arbeidscontracten terugzien.

Proeftijden in 2020

Wanneer je in 2020 een arbeidsovereenkomst aanbiedt voor bepaalde tijd dan moet je rekening houden met de volgende proeftijden:

 1. Één maand, indien de overeenkomst is aangegaan voor langer dan zes maanden maar korter dan twee jaren
 2. Twee maanden, indien de overeenkomst is aangegaan voor twee jaren of langer.

Wanneer je in 2020 een arbeidsovereenkomst aanbiedt voor onbepaalde tijd dan mag je maximaal twee maanden proeftijd opnemen.

Er kan echter geen proeftijd worden overeengekomen indien de arbeidsovereenkomst:

 1. is aangegaan voor ten hoogste zes maanden;
 2. een opvolgende arbeidsovereenkomst betreft tussen een werknemer en dezelfde werkgever en dezelfde werkzaamheden worden verricht;
 3. bij een contractverlenging bij overnames.

Humanwave

Wij zijn gek op HR en Salaris Nu weten wij dat ondernemers het graag simpel en eenvoudig geregeld willen hebben voor de mensen. Daarvoor ben je bij ons aan het juist adres. Wij werken voor het MKB en hebben voor jou het beste HR Systeem wat je wél gaat gebruiken. En je salarisadministratie dan? Die besteed je gewoon aan ons uit. En als je een vraag hebt? Dan stel je die aan ons. Al je HR & Salaris op één plek bij elkaar. PS Heb je niets van doen met HR & Salaris? Stuur deze pagina dan door naar je collega en help mee met het besparen van kosten.

Wil je meer lezen rondom de Wet Arbeidsmarkt in Balans en de wijzigingen die hiermee van kracht worden? Lees dan de artikelen uit de WAB- serie:

 1. Lang leve de WW!
 2. Welke acties kun je beter nu al nemen?
 3. Arbeidscontracten en proeftijden in 2020, hoe zit dat precies?
 4. WAB Checklist

Heb je vragen rondom de WAB? Of ben je benieuwd naar de software en diensten Humanwave? Neem dan contact op via info@humanwave.com of bel naar 085 401 51 50. Onze experts staan voor je klaar.

Gratis online demonstratie | Probeer de demoversie

Salarisadministratie | HR & Salarisvragen