Lang is er gesproken over de nieuwe pensioenwet “Wet Toekomst Pensioenen”. Nu is het zover. De nieuwe pensioenwet (Wtp) zal per 1 juli 2023 van kracht gaan. Je hebt het vast al voorbij zien komen. Hebben jullie een pensioenregeling? 

Ontdek de nieuwe pensioenwet 

De Wet Toekomst Pensioenen richt zich op de herziening van de tweede pijler. Hierbij gaat de pensioenopbouw veranderen.

De tweede pijler is een pensioenopbouw via de werkgever. Hierdoor krijgen gepensioneerde werknemers een aanvullende uitkering bovenop de AOW-uitkering. De pensioenuitvoerder belegt de premie om later aanvullend pensioen uit te kunnen betalen aan de werknemer. 

Deelnemers gaan via een pensioenregeling pensioen opbouwen voor een persoonlijk pensioenvermogen. De pensioenpremie staat centraal en wordt voor alle leeftijden gelijk (geen leeftijdscohorten meer). 

Pensioenfondsen moeten ervoor zorgen dat de fondsen het afgesproken pensioen ook daadwerkelijk kunnen uitkeren aan alle generaties. Tevens is er een overgangsregeling opgenomen in het wetsvoorstel voor de deelnemers die onder de huidige wetgeving vallen. 

Zodra de Pensioenwet “Wet Toekomst Pensioenen” in werking treedt op 1 juli 2023, hebben alle betrokken partijen de ruimte om de pensioenregelingen aan te passen naar de nieuwe wetgeving. Je hebt tot 1 januari 2028 (dus nog 4,5 jaar) de tijd om je pensioenregeling aan te passen naar de nieuwe regels.

 

Wil je meer weten over de Wet Toekomst Pensioenen maar dan in eenvoudige taal? 

Klik dan hier. Hier vind je zowel informatie voor de medewerkers als informatie voor de organisatie.

 

Heb je vragen over HR en Salaris? Wij staan voor je klaar om deze te beantwoorden.

Neem contact op via 085 401 51 50

Of mail ons op help@humwanwave.nl