,

Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst?

Afspraken over 9 onderdelen
24 februari 2021

Bij ontslag kan een werknemer recht hebben op een ontslagvergoeding. Dit kan de hoogte hebben van de transitievergoeding, maar is vaak hoger. De hoogte wordt bepaald na onderhandelingen tussen werkgever en werknemer en wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst (VSO). 

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

In een VSO wordt afgesproken onder welke voorwaarden werkgever en werknemer met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan. Samen met de werknemer worden alle afspraken over de beëindiging schriftelijk vastgelegd. De VSO is het bewijs van alle afspraken die gezamenlijk zijn gemaakt.

In de VSO worden afspraken gemaakt over:

  1. De reden van beëindiging.
  2. De officiële uitdienstdatum.
  3. De hoogte van de ontslagvergoeding. Deze staat niet van tevoren vast en is een onderdeel waar onderhandeld over wordt.
  4. Afronding van huidige werkzaamheden. Wordt de medewerker vrijgesteld van werk vanaf een bepaalde datum, wat is de laatste dag dat de medewerker aanwezig is, en wat gebeurt er met het verlofsaldo?
  5. Overdracht van huidige werkzaamheden, indien nodig.
  6. Geheimhouding van vertrouwelijke informatie en eventuele sancties die hierop staan. Vaak staan in de arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding en/of een relatiebeding. Je kunt aangeven dat deze (deels) komen te vervallen.
  7. Getuigenis en referentie. Als de medewerker daarom verzoekt, moet de werkgever een getuigschrift afgeven. Eventueel kan de werkgever aangeven aan potentiële nieuwe werkgevers referenties af te zullen geven. 
  8. Finale kwijting. Daarbij spreken werknemer en werkgever af dat zij niets meer van elkaar kunnen claimen buiten hetgeen in de vaststellingsovereenkomst staat.
  9. Bedenktijd. De toevoeging dat de werknemer nog twee weken de tijd heeft om op de VSO terug te komen na ondertekening van de VSO. Is dit niet opgenomen, dan heeft de medewerker drie weken de tijd om terug te komen op de VSO. Als de medewerker dit doet, dan is de arbeidsovereenkomst niet geëindigd.

Online Ontslagtool

Afscheid nemen van een werknemer is nooit leuk. Wanneer je besluit om een werknemer te ontslaan, dan zijn er voor een correcte beëindiging en afronding van de samenwerking regels van toepassing waar je als werkgever rekening mee moet houden. 

Humanwave wil je hier graag bij ondersteunen. Daarom hebben wij alle informatie rondom ontslag op één plek bij elkaar gebracht. Zo kun je lezen wat er allemaal bij ontslag komt kijken en met de Online Ontslagtool helpen wij je met de berekening van de ontslagvergoeding.