Wat leuk dat je je wilt inschrijven voor het webinar ‘Wat verandert er door de nieuwe pensioenwet voor werkgevers en werknemers?’ 

Op 21 september om 10.00 uur zal Pensioen Expert Sjaak Zonneveld je in begrijpelijke taal uitleggen wat ons te wachten staat. 

[av_button label=’Schijf je hier kosteloos in’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ link=’manually,https://humanwave.nl/webinars/webinar-wat-verandert-er-door-de-nieuwe-pensioenwet-voor-werkgevers-en-werknemers/’ link_target=” size=’large’ position=’left’ label_display=” title_attr=” color_options=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ btn_color_bg=’theme-color’ btn_custom_bg=’#444444′ btn_color_bg_hover=’theme-color-highlight’ btn_custom_bg_hover=’#444444′ btn_color_font=’theme-color’ btn_custom_font=’#ffffff’ id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-177ynkl’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

 

Wat nu al goed is om te weten over de Wet toekomst pensioenen

De ‘Wet toekomst pensioenen’ omvat de afspraken die reeds in 2019 door werkgevers, werknemers en de overheid zijn vastgelegd in het Pensioenakkoord. Na een lange periode werd de wet uiteindelijk van kracht op 1 juli 2023.

Deze wet heeft drie hoofddoelen: ten eerste, een aanvullend pensioen dat sneller stijgt; ten tweede, het creëren van een persoonlijkere en duidelijkere pensioenopbouw; ten derde, het ontwikkelen van een pensioenstelsel dat beter inspeelt op werknemers die niet meer gedurende 40 jaar bij één en dezelfde werkgever werken.

Het fundament van de nieuwe wet blijft dat pensioenopbouw een gezamenlijke inspanning is waarbij financiële risico’s worden gedeeld. Werkgevers en werknemers dragen premies bij, deze worden door pensioenuitvoerders belegd en omgezet in pensioenuitkeringen.

Wat verandert er?

In voorgaande jaren bleven de meeste pensioenuitkeringen nagenoeg onveranderd. Het nieuwe pensioenstelsel maakt het mogelijk dat pensioenuitvoerders de opbrengsten van hun investeringen sneller kunnen aanwenden om pensioenen te verhogen. Omgekeerd geldt dit eveneens: in tijden van financiële tegenvallers kunnen pensioenuitkeringen ook verminderen. De nieuwe pensioenwet zorgt er echter voor dat er reserves zijn om dergelijke schommelingen zoveel mogelijk op te vangen.

Daarnaast zorgt de nieuwe pensioenwet zorgt ervoor dat het duidelijker en persoonlijker wordt hoeveel pensioen er is opgebouwd. Het pensioenbedrag van een deelnemer omvat voortaan alle premies die namens die deelnemer zijn betaald, plus het rendement dat hieruit is voortgekomen.

Een andere verandering betreft de premies die werknemers betalen, die nu op elke leeftijd ten goede komen aan hun eigen pensioen. In het vorige systeem werd het grootste deel van het pensioen opgebouwd richting het einde van de loopbaan, wat resulteerde in een impliciete subsidie van jong naar oud. Dit veroorzaakte aanzienlijke gevolgen bij carrière wijzigingen of werkloosheid aan het einde van de loopbaan. De nieuwe wet sluit beter aan bij het moderne gegeven dat mensen tegenwoordig niet meer gedurende 40 jaar voor één werkgever werken.

 

Meer weten?

[av_button label=’Schijf je hier kosteloos in’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ link=’manually,https://humanwave.nl/webinars/webinar-wat-verandert-er-door-de-nieuwe-pensioenwet-voor-werkgevers-en-werknemers/’ link_target=” size=’large’ position=’left’ label_display=” title_attr=” color_options=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ btn_color_bg=’theme-color’ btn_custom_bg=’#444444′ btn_color_bg_hover=’theme-color-highlight’ btn_custom_bg_hover=’#444444′ btn_color_font=’theme-color’ btn_custom_font=’#ffffff’ id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-td7u45′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]